Nyheder

Kvinde smidt af bussen fire gange

En 41-årig somalisk kvinde med tørklæ-de blev torsdag i sidste uge smidt ud af bus 150 på Odense Banegård Center, fordi hun nægtede at vise sit ansigt til chaufføren. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Sagen kommer i kølvandet på en lignen-de episode i Århus i begyndelsen af ug-en, som igen har pustet liv i tørklæde-debatten herhjemme. For Amina Farah Su-leiman, er det fjerde gang på få måned-er, at hun oplever at blive smidt af bussen i Odense, fordi hendes ansigt undtagen en smal stribe ved øjnene er tildækket.

"Ud af bussen nu"

"Jeg kan ikke se, hvem du er," sagde chaufføren og nægtede at godtage den somaliske kvindes månedskort til bussen. Hun ignorerede chaufføren, og det fik ham til at smide hende ud.

"Jeg kører ikke, hvis du ikke stiger ud. Ud af bussen. Nu," sagde han ifølge den fortørnede kvinde, der oplevede episoden som voldsomt ydmygende.

"Jeg blev rigtig vred og begyndte at græde," fortæller Amina Farah Suleiman.

Jeg kan ikke se, hvem du er

Chauffør til muslimsk kvinde

Uklare regler

Fynbus-formand Torben Andersen (SF), der også er byrådsmedlem i Kerteminde, er ikke tilfreds med chaufførens reaktion.

"Det skøn, der er udøvet i den her sammenhæng, synes jeg ikke, er godt nok," siger han, men erkender dog også, at bestyrelsen har et medansvar, fordi der ikke findes klare retningslinjer for, hvordan chaufførerne skal forholde sig overfor tildækkede muslimske kvinder, der ikke vil vise ansigtet.

"Det er en gråzone, hvor vi i bestyrelsen ikke har forholdt os præcis til, hvad vi ønsker. Men jeg bedt direktør Carsten Hyldborg om at sørge for, at vi får et regelsæt på bordet ved næste bestyrelsesmøde, så det bliver muligt at køre på periodekort, også når man er tildækket," siger Torben Andersen.

Dansk Folkeparti på banen

Mens bestyrelsen i Fynbus ikke bakker chaufførens afvisning af Amina Farah Suleiman op, så er der ubetinget støtte fra Dansk Folkepartis medlem af byrådet i Odense, Alex Ahrendtsen, der kalder sagen "soleklar".

"Chaufføren har gjort det rigtige, og jeg håber, at Fynbus' bestyrelse og ledelse står fast på det. Alt andet ville være grotesk. Vi lever i Danmark, og i Danmark viser man sit ansigt," siger Alex Ahrendtsen.

Transportminister Lars Barfoed (K) mener, at man må vælge en anden form for billet end månedskort og leve med den ekstra omkostning, hvis man ikke vil vise sit ansigt.

"Så kan man jo købe en kontantbillet eller et klippekort," lyder hans forslag.