Nyheder

Vil forbyde brænde-mærkning af unge

Brændemærker og horn i panden er nogle af de former for ekstrem kropsdekorati-on, som vinder frem i øjeblikket.

Men der er ingen regler for, hvor gammel man skal være for at blive dekoreret, og det bekymrer Dansk Folkeparti, der nu kræver mere lovgivning på området.

"Vi mener, at der er behov for at regu-lere området, fordi der ikke i dag er lovgivning på området," siger medlem af Folketingets Retsudvalg Marlene Harpsøe (DF) til Nyhedsbureauet Newspaq.

Horn i panden og brændemærker

Tatoveringer og piercinger har været et modefænomen i mange år, men nu er nye former for kropsudsmykning dukket op. Det drejer sig om scarification, branding og bodymodification.

Ved scarification skærer man motiver i huden med en skalpel, så der dannes ar. Branding betyder brændemærkning, og bodymodifications kan være implantater som ringe og kugler, der lægges ind under huden.

Det er i dag forbudt at tatovere personer under 18 år, men der findes ingen tilsvarende lovgivning for piercinger og de mere ekstreme kropsdekorationer.

Behov for lovgivning

"Det siger sig selv, at når man med en ekstrem kropsdekoration går ind og brændemærker andre mennesker, så er der behov for lovgivning, der fortæller, hvem der må udføre disse brændemærker, og hvem der må få dem lavet," mener Marlene Harpsøe, der derfor har spurgt justitsminister Brian Mikkelsen (K), hvad hans holdning er til sagen.

Copenhagen Bodyextreme i København er det eneste sted i Danmark, der udfører både branding, scarification og bodymodifications. Men selv om der ikke er nogen lovgivning på området, har forretningen pålagt sig selv nogle regler.

Vigtigere med hygiejne

"Folk skal minimum være fyldt 18. Derudover skal de udfylde et helbredsspørgeskema, hvor de skriver under på, at de har forstået konsekvenserne af det, de gør, f.eks. at det selvfølgelig kan give varige ar, hvis du får laver arskæring (scarification red.)," siger indehaver Muffe Vulnuz.

Han ser ikke noget problem i en 18-årsgrænse, men mener ikke, at det er en aldersgrænse, der er brug for.

"Jeg synes, det er meget vigtigere at lave nogle retningslinjer for hygiejne og sikkerhed," siger Muffe Vulnuz.

Marlene Harpsøe fastholder kravet om en aldersgrænse, men er enig i, at det er vigtigt også at stille krav til hygiejnen.