Nyheder

Rønn: Bandepakke vil ikke virke

Det kommer stort set ikke til at have nogen effekt, at regeringen vil stram-me lovgivningen, så det bliver nemmere at udvise flygtninge og indvandrere, der er i besiddelse af våben. Det me-ner regeringens egen integrationsmi-nister, Birthe Rønn Hornbech (V).

Allerede i forbindelse med udarbejdel-sen af lovforslaget sendte hun en mail til Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, for at gøre det klart, at en skærpelse af lovgivningen næppe vil føre til flere udvisninger - og at pakken strider mod den internationa-le menneskerettighedskonvention.

Forbrydelse vs. ophold i Danmark

Ifølge ministeren bliver det svært at udvise bandemedlemmerne, fordi det er i strid med den internationale menneskerettighedskonvention.

Konventionen sikrer, at der skal være sammenhæng i proportionerne mellem den forbrydelse, der fører til udvisning, og den tilknytning og den tid en person har opholdt sig i landet.

Vurderingen er en ekspert i menneskerettighedskonventionen, lektor ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter, enig i:

"Hvis loven bliver vedtaget, er der tale om signallovgivning, fordi Danmarks menneskeretlige forpligtelser i vidt omfang vil hindre domstolene i at udvise. Den reelle effekt af det her vil ligge mellem minimal og nul", siger Jens Elo Rytter.

"Hamrende træt af skudepisoder"

I mailen til Peter Skaarup, som Birthe Rønn Hornbech skrev den 15. februar, skriver integrations-ministeren:

"Du er naturligvis klar over, at det ikke har den store virkning."

Her skriver Rønn dog også, at hun gerne ser forslaget gennemført, fordi der er behov for alle tiltag, der kan dæmme op for skyderierne - også selv om det ikke har den store effekt i forhold til udvisninger:

"Jeg må sige, at jeg er hamrende træt af alle de skudepisoder, som slet ikke nødvendigvis har udlændinge indblandet. Men det er klart, at det netop nu er aktuelt på alle måder at tilkendegive, at den uheldige 'kultur', der har udviklet sig, må stoppes med alle midler", skriver Birthe Rønn Hornbech i mailen.

DF tror på pakken

I regeringen fastholder justitsminister Brian Mikkelsen, at skærpelserne vil give mulighed for at udvise flere.

Han mener, at loven flugter med konventionen, fordi regeringen samtidig skærper straffen for våbenbesiddelse fra et halvt til et helt år.

Birthe Rønn Hornbech ønsker overfor Politiken ikke at tage stilling til, om lovgivningen vil føre til flere udvisninger, eller om der tale om signalpolitik.

Dansk Folkeparti tror fortsat på, at skærpelsen vil føre til flere udvisninger.

"Vi er sikre på, at det vil have en massiv effekt på antallet af udvisninger. Jeg kan ikke sige, hvor mange der vil blive udvist som følge af det her, men vi er sikre på, at det vil virke", siger retsordfører Peter Skaarup (DF).