Nyheder

Gammel dansk sø rummer klimasvar

Fundet af en gammel udtørret sø 10 meter under mulden i Nørrekær Enge øst for Aggersund kan være med til at give værdifulde svar på, hvor hurtigt verdenshavene stiger, når klimaet ændrer sig, som det gør i øjeblikket, skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

Det er Vesthimmerlands Museum, der har fundet den udtørrede søbund.

Fundet er sket i forbindelse med, at energikoncernen Vattenfall i øjeblik-ket opstiller Danmarks største vind-mølleparker på land i Nørrekær Enge.

Jeg er helt sikker på, at der ligger masser af svar på en række spørgsmål gemt dybt nede i dyndet

Bjarne Henning Nielsen, Vesthimmerlands Museum

Fundet af den gamle sø er så betydningsfuldt, at Danmarks Geologiske Undersøgelser/Nationalmuseet torsdag og fredag borer i området for at hente mere materiale op fra den gamle søbund.

Når materialet er undersøgt, håber man på et mere præcist svar på, hvor mange år det tog for verdenshavene at stige helt op til 100 meter på grund af klimaændringerne for 6000-7000 år siden. Alverdens kloge hoveder strides i disse år om hastigheden på den havstigning, som verden oplever i dag.

"Jeg venter mig meget af fundet. Det kan være med til at give os en masse svar. Der er ikke hidtil fundet andre gamle udtørrede søer så dybt i den danske undergrund. Derfor er det et meget, meget interessant fund. Jeg er helt sikker på, at der ligger masser af svar på en række spørgsmål gemt dybt nede i dyndet," siger Bjarne Henning Nielsen, Vesthimmerlands Museum, til NORDJYSKE Stiftstidende.