Nyheder

Bodil: "Frygtelig lykkelig" hædret

"Frygtelig lykkelig" gjorde næsten rent bord, da Filmmedarbejderforening-en i dag uddelte Bodil-priserne for årets bedste præstationer i dansk film.

Instruktøren Henrik Ruben Genz' grumme historie, baseret på en roman af Er-ling Jepsen, blev ved et stort show i Imperial Biografen i København hyldet som bedste danske spillefilm i 2008. Desuden kunne tre af filmens skuespil-lere forlade salen med en statuette: Jakob Cedergren og Lene Maria Christen-sen for bedste mandlige og kvindelige hovedrolle samt Kim Bodnia for bedste mandlige birolle.

Monotonien blev brudt af Sarah Boberg, hvis præstation i "To verdener" udløste prisen for bedste kvindelige birolle.

11 ud af 27 var nominerede

Det er mange år, siden en enkelt film i den grad har domineret årets Bodil-uddeling. 27 danske spillefilm havde premiere i 2008, og 11 af dem figurerede på listen over nomineringer.

Den store "taber" var sidste års store billetsucces, "Flammen og Citronen", selv om Jørgen Johansson modtog prisen som bedste fotograf for sit arbejde med denne film og med "Frygtelig lykkelig".

Dermed gentog "Frygtelig lykkelig" triumfen fra uddelingen af Robert-prisen, som Danmarks Filmakademi står bag.

Første Bodil til instruktør og skuespillere

Hverken instruktøren, Henrik Ruben Genz, eller de fire skuespillere har tidligere vundet en Bodil. Et markant "opgør" med resultaterne af de seneste års nomineringer og afstemninger, domineret af etablerede navne som Trine Dyrholm, Jesper Christensen, Paprika Steen og Nikolaj Lie Kaas.

"Frygtelig lykkelig" startede sit triumftog, da den tre måneder før sin danske premiere blev hyldet som bedste film i Karlovy Vary i Tjekkiet, den mest betydende festival i Østeuropa. Siden har filmen solgt 270.000 billetter herhjemme.

Æres-Bodil til Leth

Årets Æres-Bodil tilfaldt Jørgen Leth som anerkendelse af hans banebrydende arbejde med filmmediet.

Den 71-årige multikunstner tilhører branchens inderkreds af absolutte enere og er stadig så aktiv som nogen sinde. Leths samlede værker er netop udgivet på dvd, og hans næste filmprojekt, "Det erotiske menneske" imødeses med spænding.

Filmskribenterne kårede "There will be Blood" til bedste amerikanske produktion, mens den svenske "Lad den rette komme ind" tog en Bodil som bedste udenlandske, ikke-amerikanske film.

Bodil-priserne har været uddelt siden 1948 og fik navn efter to af datidens store skuespillere, Bodil Ipsen og Bodil Kjer.