Nyheder

Fire danskere døde af salmonella

Dansk medisterpølse med farlige bakterier har kostet fire ældre danskere livet.

Det skriver B.T. torsdag.

Siden oktober har to nye udbrud af salmonella hærget Danmark og sendt 79 til lægen med maveinfektion. De fire døde er alle fra Sjælland og over 75 år.

De to inficerede slagterier, der ligger i Jylland og på Sjælland, er ramt af salmonella-varianterne U288 og U312.

"Der er i den grad grund til bekymring. Vi har aldrig haft så mange, der har været smittet af salmonella som inden for det seneste år. Denne gang er vi helt sikre på, at salmonellaen stammer fra dansk svinekød," siger overlæge Kåre Mølbak fra epidemologisk afdeling opå Statens Serum Institut, der endnu ikke vil fortælle navnene på slagterierne og hvilke fødevarer, man som forbruger bør holde sig fra.

11 nordmænd smittet

Et af de ramte produkter er dog rå medisterpølse solgt på Sjælland.

Det ene af de to ramte slagterier har eksporteret store mængder inficeret kød til butikker ved den norske grænse, hvor kødet har smittet 11 nordmænd.

Det sidste år har endnu et salmonellaudbrud hærget danske kølediske, og sendt 1.247 andre i sengen med bakterien, der stammer fra dyrets tarme.

Er der problemer med dansk svinekød?

"Ja, det må man sige, når så mange bliver syge af maden," siger Kåre Mølbak til B.T.

Kulegrave fødevarekontrol

Ifølge Fødevarekontroludvalget, så er hele den danske fødevarekontrol syg.

De har fornylig udsendt en rapport, hvor de foreslår at kulegrave og derefter omlægge fødevarekontrollen, der har været for dårlig til at opklare fødevareudbrud.

"Det er ikke godt nok. Myndighederne må gå sammen med slagterierne og butikkerne, som jo også må være interessede i, at vi undgår farlige fødevarer," siger formand Jørgen Højmark.

Foreningen af danske slagterier - Danish Meat Association - vil gerne være med til at kontrollere hele kontrolsystemet for udbrud af fødevaresygdomme.

"Vi bakker op om, at eftersporingen af salmonella bliver kulegravet. Jeg kan sige med 99 procent sikkerhed, at det ikke er vores medlemsslagterier, der er kilden," siger vicedirektør.