Nyheder

Grønlandsk gletsjer dækkes til

Amerikanske forskere fra blandt andet Ohio State University vil til sommer dække et område, der svarer til 13 håndboldbaner i kanten af en gletsjer øst for Sønder Strømfjord i Vestgrøn-land, med et snehvidt kunststoftæppe.

Tæppet på 10.000 kvadratmeter skal sik-re, at gletsjeren ikke eroderes af ark-tisk uvejr, og at dens overfladetempe-ratur forbliver iskold.

Tæppet vil også reflektere Solens stråler og dermed forhindre at isen smelter på grund af global opvarmning, skriver Berlingske Tidende.

Mindre is til at reflektere sollyset

Ifølge glaciolog Jason Box reflekterer gletsjeren og resten af den grønlandske indlandsis op til 80 procent af sollyset og forbliver derfor kølige.

Men når overfladetemperaturen stiger på grund af global opvarmning, begynder isen at smelte og løbe ud i havet, hvor den bidrager til vandstandsstigningen.

Afsmeltningen betyder desuden, at der er mindre is til at reflektere sollyset, og derfor optager Jorden endnu mere varme fra Solen.

Dyrt at dække alle gletsjere

Jason Box anerkender, at det kan blive dyrt at dække alle gletsjere i verden, der er truet af global opvarmning.

"Men når man tænker på, hvad kystsikring kan komme til at koste, kan det her måske vise sig at være billigere," siger han.

Glaciolog Jørgen Pedersen Steffen fra Niels Bohr Instituttet, mener, at det umiddelbart virker lidt langt ude at dække den grønlandske gletsjer med et tæppe. Han ser mere projektet som et pædagogisk projekt.