Gravide får fjernet pigefostre
Piger, nej tak! Mellem fem og ti gravi-de kvinder i Danmark vælger årligt en abort, udelukkende fordi en scanning viser, at de venter en pige.
Det er kvinder, der er længere henne end de 12 uger, der er grænsen for fri abort i Danmark. Det skriver B.T.
Den chokerende melding kommer fra Abortankenævnet, der giver tilladelse til abort i særlige tilfælde efter 12. graviditetsuge. Antallet af danske kvinder, der får tilladelse til en abort efter 12. uge, er på 10 år røget i vejret fra 599 i 1997 til 818 i 2007.
"Ofte er det kvinder, der har to-tre piger i forvejen. Man kan se i deres ansøgning, at hvis det havde været en dreng, så havde de ikke valgt en abort. Det er næsten altid piger, der bliver valgt fra. Men aborten får de altså bevilget efter andre paragraffer, der kan give abort efter 12. uge. Det kan være familiens sociale eller økonomiske forhold," siger speciallæge i psykiatri Birgit Petersson fra nævnet.
Ville kun have en dreng
I sidste uge kom det frem, at en svensk kvinde, der har født tre døtre, efterfølgende har fået to aborter, fordi hun kun ville have en dreng.
I Sverige kan man få en abort til 18. graviditetsuge, og Birgit Petersson tror, at et par danske kvinder hvert år drager til Sverige, så snart de efter en scanning ved, at de venter en pige.
Hvilke kvinder og par gør det her?
Ofte er det kvinder, der har to-tre piger i forvejen. Man kan se i deres ansøgning, at hvis det havde været en dreng, så havde de ikke valgt en abort
Speciallæge i psykiatri Birgit Petersson
"Det er hovedsageligt indvandrerkvinder fra kulturer, hvor man sætter drenge højest. Men jeg har også set danske kvinder sortere pigefostre fra," siger Birgit Petersson.
Nye teknologiske muligheder gør det i dag muligt at teste køn meget tidligt i graviditeten. Abortankenævnet har derfor opfordret til, at vi får en etisk diskussion af hele området.
Danske fertilitetsklinikker bliver også opsøgt af par, der vil sikre sig, at de får en dreng.
Oplæg til diskussion
"Et par gange om året spørger par af udenlandsk herkomst, om vi kan sikre dem en dreng. Det kan vi ikke. Men alle de nye muligheder er en god anledning til en etisk diskussion," siger overlæge Jens Fedder fra fertilitetsklinikken på Horsens og Brædstrup Sygehuse.
Foreningen Sex- og Samfund finder frasorteringen af pigefostre frastødende.
"Det er ganske, ganske ubehageligt at høre om. Men det sker desværre også en sjælden gang i Danmark," siger lægelig chef Charlotte Wilken-Jensen.