Nyheder

Forbud mod angreb på religion

Angreb på religion bør være strafbart i Danmark.

Det svarer halvdelen af indvandrere og efterkommere fra muslimske lande i en meningsmåling, som Danmarks Statistik har gennemført for den liberale tænketank Cepos, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Forskningspolitisk chef i Cepos, Geert Laier Christensen, mener, at svarene i undersøgelsen er bekymrende, og han hæfter sig især ved, at efterkommere af indvandrere fra muslimske lande mener, at loven skal beskytte religion.

Nogen opdigter modsætningsforhold

De Radikales integrationsordfører mener imidlertid ikke, det er bekymrende, at halvdelen af indvandrere blandt andet vil forbyde bøger og film, som angriber religion, mens knap 80 procent af etniske danskere afviser et forbud.

"Skillelinjen bliver kørt op. Vi har set Karen Jespersens udfald de seneste dage. Nogle har en interesse i at skabe kunstige modsætningsforhold. Er der noget, der ikke gavner sammenhængskraften i Danmark, er det, når vi forsøger at opdigte modsætningsforhold, som ikke reelt præger dagligdagen i Danmark, siger Morten Østergaard og kalder diskussionen for teoretisk.

V: Demokratiske værdier under pres

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, er uenig og ønsker imamer og andre religiøse forkyndere i demokratiskole.

Om undersøgelse:

2.792 personer har svaret på, om loven bør forbyde film og bøger, der angriber religion.

Ja, mener 50 pct. af både indvandrere og deres efterkommere.

Nej, siger 35 pct. af indvandrerne og 40 pct. af deres efterkommere

Kilde: Morgenavisen Jyllands-Posten.

"Målingen viser, at de demokratiske værdier er under pres. Retten til at kritisere religiøse dogmer er en vigtig del af ytringsfriheden, og den må vi aldrig må gå på kompromis med. Religionskritik er fundamentet for de moderne vestlige demokratier. Hvis vi ikke står fast på de demokratiske værdier, risikerer vi, at fundamentet for de vestlige samfund skrider. Det vil være katastrofalt," siger hun i en pressemeddelelse.

"Dystre tal"

De seneste måneder har Durban II-konferencen, der afholdes i april, skabt debat, fordi Organisationen af Islamiske Lande (OIC) netop vil sidestille racediskrimination og religionskritik, skriver Jyllands-Posten.

Det har fået flere lande til at true med at blive væk fra konferencen i protest. Integrationskonsulent Manu Sareen har skrevet under på en protest mod konferencen.

Han er ikke overrasket over, at der også i Danmark er mange muslimer, der vil forbyde religionskritik.

"Det er dystre tal, men desværre bekræfter det blot, hvad jeg hører fra unge efterkommere af indvandrere. De fokuserer på, at alting er bedre i forældrenes hjemland 6.000 km væk," siger Sareen.