Nyheder

6.800 syge medicineres forkert

Hjertestop, infektioner, nedsat hjerte-rytme og i værste tilfælde døden.

Det er nogle af følgerne, når patien-ter på sygehusene får tildelt den for-kerte medicin. Og i 2008 har Danmarks hospitaler indberettet knap 6.800 tilfælde af fejlmedicinering.

Det fremgår af årsrapporten Utilsigte-de Hændelser, som Sundhedsstyrelsen offentliggør i dag, skriver Politiken. Ud af de næsten 20.000 utilsigtede hændelser i 2008, som hospitalerne har indberettet, skyldes hele 34 procent fejl i medicineringen.

Ingen ændring

Det er samme forhold som for 2006 og 2007, selv om Sundhedsstyrelsen har strammet op med en årlig fejlregistrering og på den baggrund udgivet en vejledning.

"Det er meget foruroligende, at det ikke har ændret sig fra sidste års resultater, og det er på ingen måde tilfredsstillende. Vi føler, at patienterne er til for systemet og ikke omvendt," siger Villy O. Christensen, næstformand for Patientforeningen.

Flest fejl sker, når sygeplejersken doserer medicin eller ved forbytning af patienters medicin. Men der er kilder til fejl lige fra det øjeblik, lægerne ordinerer medicinen, og til patienten indtager den.

Vil stramme yderligere op

Kontorchef i Sundhedsstyrelsen og speciallæge i samfundsmedicin, Anne Mette Dons, forklarer:

"Der er mange problemer med fejlmedicinering. Men de er vanskelige at forhindre, fordi der er så mange trin, det kan gå galt i".

Der ligger en klar vejledning med krav til medicinbehandling udarbejdet af Sundhedsstyrelsen, men den rækker ikke.

"Vi har regler, men vi ved jo godt, det ikke er altid, personalet følger de regler", fastslår Anne Mette Dons.

Sundhedsstyrelsen overvejer nu yderligere opstramninger, der skal gøre det sværere for personalet at springe de nødvendige sikkerhedsprocedurer over.