Nyheder

Ingen farer ved kopimedicin

Spar pengene og køb den billige kopimedicin i stedet. Sådan lyder meldingen fra Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF), der netop har refereret en sammenfattende analyse fra det amerikanske lægetidsskrift JAMA om forskellen mellem de originale præparater og den billigere kopimedicin.

Analysen viser entydigt, at der både er videnskabelige og kliniske beviser for, at de to produktgrupper er ligeværdige, og der derfor ikke er risiko for fejlmedicinering eller andre bivirkninger.

"Analysen viser, at der ikke er grund til at bruge pengene på dyre originalprodukter, men at du ligeså godt kan købe kopiprodukterne i stedet og spare pengene," siger afdelingslæge i IRF Niels C. Heebøll-Nielsen.

De 47 studier, der ligger til grund for analysen, er gennemført som en sammenligning af effekten af kopi- og originalpræparater til behandling af hjerte- karsygdom. Niels C. Heebøll-Nielsen vurderer dog, at konklusionen godt kan bredes ud på flere lægemidler.

Der har i Danmark været løbende debat, anført af medicinalindustrien, om kopimedicinens effekt, og der har tidligere ikke været tyngdebærende beviser.