Flere unge danskere spiser skrald
De bor i Danmark, de sulter ikke, og alligevel spiser de skrald. Mange unge gennemroder snavsede containere for mad i stedet for at stå i kø i supermarkedet. Det skriver metroXpress.
De er en del af den såkaldte skralde-kultur, der i de seneste år er blevet synlig på sociale netværk og hjemme-sider som Gratismad.com, der opfordrer til at skralde.
"Skralderne er en modkultur, der er op-stået i en periode med meget forbrug," forklarer samfundsforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet.
Han fortsætter:
"De gør op med forbrugerkulturen og er meget bevidste om miljø-aspektet."
"Ulækkert at smide mad ud"
Det er i høj grad princippet, der motiverer de unge.
"Vi vil ikke have, at maden går til spilde. Det er rigtigt ulækkert, at butikkerne smider så meget mad ud i stedet for at give det til dem, der kan bruge det," fortæller 22-årige Jakob i København.
Han begyndte at skralde, fordi det var normalt blandt vennerne.
"Det er nedværdigende"
Johannes Andersen forudser, at den økonomiske nedtur vil sætte mere skub i fænomenet:
"Jeg tror, vi vil se rigtig mange skraldere de næste par år, fordi flere bliver arbejdsløse eller ikke kan få en praktikplads og får økonomisk motivation," siger han.
Men butikkerne er bestemt ikke begejstrede:
"Vi låser skraldet inde. Maden er smidt ud, og du kan ikke se, om det er for gammelt, eller om der er noget galt med det. Desuden er det nedværdigende - mennesker i Danmark skal ikke spise affald," siger Erik Eisenberg, informationschef i Dansk Supermarked.
"Stop Spild Af Mad" tilfreds
Bevægelsen Stop Spild Af Mad er til gengæld glad for ideen:
"Princippet om at bruge sund og spiselig overskudsmad er sympatisk," siger grundlæggeren Selina Juul.
Hun vil ikke tage stilling til skralderne og deres metoder, der kan indebære, at de klatrer over hegn eller bryder låse op.