Nyheder

Supermarkeder gemmer sund mad

Mange danskere har problemer med at fylde indkøbs-kurven med sunde varer, skriver metroXpress. For de sunde fødevarer er svære at finde i supermar-kederne. Det mener hver anden dansker, viser en ny meningsmåling fra Zapera.

Supermarkederne bør tage ansvar, mener Hjerteforeningen.

"De er desværre ikke altid interessere-de i at stille de sunde varer frem. De sunde udgaver er ofte dyrere, og det er svært at sælge mange af dem," siger sundhedschef Ingrid Willaing.

Per Brændgaard er ernæringsekspert og mener, at supermarkederne har en del af ansvaret for fedmeepidemien. Tilbudsbladene flyder ifølge ham over med slagtilbud på sodavand, chips og slik.

Fakta

46 procent:'Jeg finder hurtigt og nemt de rigtige fødevarer, når jeg står i supermarkedet.'

42 procent:'Det er besværligt og tager tid at finde de rigtige fødevarer.'

9 procent:'Jeg kan ikke overskue, hvilke fødevarer jeg skal vælge.'

4 procent:'Ved ikke' Zapera for Weightwatchers

"Deres tilbudspolitik har kun én regel. Det skal være usunde varer, og så skal der altid være stor mængde-rabat, så man kan købe fem poser slik, men kun betale for to. Hver eneste gang, de laver den slags tilbud, gør de danskernes sundhed dårligere," siger Per Brændgaard.

Vi er købmænd

Coop er Danmarks største detailhandelsvirksomhed med kæderne Kvickly, Fakta, og Irma. Her tager man en del af kritikken på sig.

"Vi er ikke ernæringsforskere. Vi er en købmandsbutik med holdninger. Der er da en pointe i kritikken, men vores udfordring er at drive en forretning, samtidig med at vi hjælper danskerne. Vi ville miste mange kunder, hvis vi pludselig tog alle usunde varer af hylderne," siger forbrugerpolitisk direktør Mogens Werge.

Coop lancerer 'nøglehullet' i denne uge. Det er en ny mærkning, som udpeger det sundeste produkt i en varekategori, for eksempel det sundeste rugbrød, morgenmadsprodukt og så videre.