Nyheder

Lav rente til de sundeste banker

Regeringen vil bruge rentesatsen til at sortere mellem sunde og knap så sunde banker i den nye bankpakke. Det erfarer Jyllands-Posten.

Regeringen mødes igen i dag med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF, de radikale og Liberal Alliance til for-handlinger om det, som statsminister Anders Fogh nu kalder en kreditpakke. Politikerne er endnu ikke nået frem til en model, som kan samle dem, men regeringen fremlagde i torsdags sit udspil. Heri indgår en differentieret rentesats for bankerne, afhængig af hvor sunde og veldrevne, de er.

Lån til favorabel rente

Tanken er, at staten stiller 100 mia. kr. til rådighed, som bankerne kan genudlåne til virksomheder og private, der lige nu oplever problemer med at få nye kreditter.

Bankerne skal kunne låne pengene til favorabel rente, men i stedet for én og samme rente foreslår regeringen et vist rentespænd under markedsrenten. De mest veldrevne banker vil kunne få den bedste rente, og derfor vil den nye kreditpakke være mest attraktiv for dem.

På den måde vil regeringen sikre sig, at pengene går til banker med det, som Fogh i sin nytårstale kaldte "sund, solid og sober" bankdrift.