Nyheder

Avis: Fogh generalsekretær i NATO

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) bliver generalsekretær for forsvarsalliancen Nato.

Sådan lyder vurderingen fra avisen Financial Times, der er en af de mest velansete aviser og én af de vægtigste aviser i EU- og NATO-hovedkvarteret Bruxelles.

"NATO-jobbet kan gå til Anders Fogh Rasmussen, Danmarks statsminister, og EU-Parlamentets formandsskab kan blive delt mellem tyske Martin Schulz og Jerzy Buzek fra Polen," lyder det i en politisk analyse i Financial Times.

Blair som EU-formand

Den London-baserede avis vurderer samtidig, at Storbritanniens tidligere premierminister Tony Blair er på tale som EU-formand. En diplomat siger til avisen, at de seneste kriser har vist behovet for en stærk international figur som EU-chef.

Der har også tidligere været spekulationer om Fogh gik efter EU-topstillingen, som bliver oprettet næste år, hvis Irlands befolkning inden da stemmer ja til den strandede Lissabon-traktat.

I andre sammenhænge har Polens udenrigsminister, Radoslaw Sikorski, været nævnt som en seriøs konkurrent til NATO-posten.

Afløser skal findes i 2009

Financial Times vurderer videre, at EU--Kommissionens formand, José Manuel Barroso, fortsætter på posten, når en ny kommission skal sammensættes til november. Natos nuværende generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer, bliver ny udenrigspolitisk chef, anslår avisen.

Ligesom Fogh sædvanligvis konsekvent afviser spekulationer om, at han går efter at blive NATO-chef, så vil Tony Blair ikke melde ud, om han ønsker at blive EU-formand.

Afløseren for den nuværende generalsekretær skal findes i løbet af første halvdel af 2009.