Nyheder

Fra FC Zulu til homoseksuel partiformand

Med sin lyse stemme og pomade-stil fra 1960'erne skiller Simon Emil Ammitzbøll sig ud på flere måder. Læs portræt af den unge folketingspolitiker og partiformand

"Jeg er 31 år, bor på Østerbro i København sammen med min mand og vores gravhund."

Sådan indleder Simon Emil Ammitzbøll sin profil på facebook.com, der indtil videre tæller 1.911 venner.

Og hvis han skal beskrive sig selv med tre ord, lyder det kort og godt: Borgerlig. Humanistisk. Fritænker.

Det er i hvert fald de eneste ord, der med store bogstaver står på hans hjemmeside: www.simon-emil.dk

Pomadehår og farverigt tøj

Der er ingen tvivl om, at Simon Emil Ammitzbøll er en anderledes folketingspolitiker end de fleste på Christiansborg: Med sin lyse stemme, sit farverige tøj og håret redt tilbage i 1960'ernes pomade-stil skiller han sig ud fra mængden.

Simon Emil Ammitzbølls blå bog:

2000-2003: Bachelorgrad i socialvidenskab ved Roskilde Universitets Center

2000-2003: Landsformand for Radikal Ungdom

8. februar 2005: Valgt ind i Folketinget for Storstrøms Amt

Har været radikal rets-, kultur-, medie- og indfødsretsordfører

Løsgænger i Folketinget fra den 13. oktober 2008

6. januar 2008: Stifter partiet "Borgerligt Centrum"

Med stiftelsen af det nye parti, Borgerligt Centrum, kan han desuden kalde sig Danmarks første - offentligt kendte - homoseksuelle partiformand.

Nørdet fodboldspiller i FC Zulu

Allerede inden Ammitzbøll blev valgt ind i Folketinget ved valget den 8. februar 2005, havde han gjort sig bemærket i offentligheden som nørdet fodboldspiller i TV 2 Zulus program FC Zulu.

Inden den brede offentlighed stiftede bekendtskab med Ammitzbøll, havde han imidlertid skabt sig selv et navn i den politiske verden som formand for Det Radikale Venstres ungdomsparti i perioden 2000-2003.

Som landsformand lykkedes det ham blandt andet at få de garvede politikere i moderpartiet til at arbejde for at lovliggøre hash.

På samme måde var han en i en periode redaktør af partiets blad "Radikal Politik." På den måde vidste den ambitiøse ungdomspolitiker allerede, hvad der rørte sig i den radikale folketingsgruppe, inden han selv blev en del af den i 2005.

Manden med mange holdninger

Simon Emil Ammitzbøll er en mand med mange holdninger - og han er ikke bange for at udtrykke dem.

Det var således holdninger, der i en kronik i Berlingske Tidende den 17. september 2008 fik ham til at lange usædvanligt hårdt ud efter den radikale partiformand Margrethe Vestager, som han blandt andet kaldte "forræder" og "kupmager."

Det var også hans holdninger, der knap en måned senere fik ham til at forlade Det Radikale Venstre, fordi han - ifølge sig selv - ikke længere "havde personlig eller politisk respekt for Margrethe Vestager."

Man kan heller ikke komme uden om at Ammitzbøll er en mand med ambitioner. Knap fire år efter at være blevet valgt ind i folketinget, har han således netop stiftet sit eget parti - til sammenligning havde Naser Khader seks år på bagen som folketingspolitiker, før han forsøgte sig med et lignende projekt.

facebook simon emil ammitzbøll

På sin facebook-profil er Simon Emil Ammitzbøll medlem af 63 grupper, herunder blandt andet "adskil religion og politik," "nej til øget overvågning," "ja til Euro og politik" og "afskaf starthjælpen."

Engageret homoseksuel

Privat er Simon Emil Ammitzbøll gift med Henning Olsen - at han er bøsse, har han aldrig lagt skjul på, og han arbejder aktivt for homoseksuelles rettigheder.

På gangene på Christiansborg har han således blandt andet kæmpet for at skaffe flertal for at give homoseksuelle ret til at adoptere børn.

I 2006 blev han kvitteret for sit arbejde af Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske med titlen som "årets politiker."