Nyheder

Ekspert: Oprørt over dansk hykleri

Skyderi mod to israelere i Odense, væl-tede biler i København under en demon-stration, og en skoleleder, der adva-rer jødiske børn mod at gå på en skole, hvor ca. 30 procent af eleverne har palæstinensisk baggrund.

Konflikten i Gaza er rykket til Danmark - og det er ikke så mærkeligt, mener kultursociolog, forfatter og mellemøstekspert Birgitte Rahbek, der sammen med Jørgen Bæk Simonsen har skrevet bogen: "Den Arabiske Verden."

"Selvfølgelig bliver herboende palæstinensere oprørte over hykleriet - de bor i et land, der udtrykker forståelse for Israel, hvor man i både Sverige og Norge har taget afstand fra Israels handlinger," siger hun til nyhederne.tv2.dk.

Palæstinensere føler sig misforstået

Også Michael Irving Jensen, der er Mellemøstekspert ved Københavns Universitet, forstår herboende palæstinenseres frustrationer:

"Mange palæstinensere sidder med en fornemmelse af, at den vestlige verden overhovedet ikke handler med henblik på at stoppe den overdrevne magtanvendelse i Gaza. Derfor føler de sig endnu mere frustreret og misforstået," siger han.

Skyder sig selv i foden

Frustrationer eller ej - danskerne forstår ikke palæstinensernes situation, så når man laver ballade, skyder man sig selv i foden:

"Det er ikke alle palæstinensere, der magter at fortælle den palæstinensiske historie i et sprog, som danskerne forstår, og det fremmer ikke sympatien i det danske samfund," siger Michael Irving Jensen.

"Vi er alle danskere"

Han bliver bakket op af formanden for Dansk-Palæstinensisk Forening Fathi El-Abed:

"Det, som alle skal forstå er, at vi alle er danskere, uanset hvilken baggrund vi har, og hvilken religion, vi tror på. Der er ingen, der desværre kan garantere, at der ikke er folk, der tyr til vold og ubehageligheder, fordi det ikke er alle, der kan ytre sig på demokratisk og fredelig vis," siger han til TV 2 NEWS.

Han understreger, at vold og hærværk skader palæstinensernes sag meget mere, end det gavner.

Der er ingen, der desværre kan garantere, at der ikke er folk, der tyr til vold og ubehageligheder, fordi det ikke er alle, der kan ytre sig på demokratisk og fredelig vis

Fathi El_Abed

"Man finder altid idioter"

På trods af at der ikke findes undskyldninger for at lave ballade, skal man - ifølge Birgitte Rahbek - imidlertid passe på med at blæse konflikten i Danmark op til mere, end den kan bære:

"Vi har trods alt ikke set større uroligheder end dem, der var under rydningen af Ungdomshuset. Man finder altid idioter, som vil have få sekunders berømmelse, og nogle palæstinensiske unge bruger det til at komme i fjernsynet og spille seje. Det er ærgerligt, for det fjerner opmærksomheden fra det, der er væsentligt: En civil befolkning, der bliver myrdet i Gaza," siger Birgitte Rahbek.

Det er ikke en religiøs konflikt

Hun mener desuden, at det er stærkt overdrevet, når skoleleder Olav Rabølle Nielsen fra Humlehaveskolen i Vollsmose er betænkelig ved at have jødiske børn på skolen:

"Man skal passe på ikke at gøre det til et spørgsmål om jøder og araber. Det er ikke en religiøs konflikt i Danmark," siger hun.