Nyheder

Fødevaregiganter anmeldt for fusk

En række store fødevarevirksomheder er blevet anmeldt til Fødevarestyrelsen med anklager om vildledning af forbrugerne ved at pynte på deres produkter, så de fremstår sundere, end de rent faktisk er.

Dermed bliver forbrugerne i mange tilfælde lokket til at købe usunde fødevarer, selv om de forsøger at leve sundt, skriver Berlingske Tidende.

Senest er den klassiske Guld Barre fra Toms, en nøddeblanding fra Kims og en chokoladebar fra Nestlé blevet anmeldt af Forbrugerrådet.

Manipulerende mærkning

Det anklager virksomhederne for vildledende markedsføring efter at have sat det nye såkaldte GDA-ernæringsmærke på produkterne.

Også fødevaregiganter som Unilever og Daloon optræder på listen med anmeldte produkter

"Den konkrete brug af mærkningen nærmer sig manipulation og får de her produkter til at fremstå sundere, end de rent faktisk er. Det er virkelig vildledende markedsføring," siger fødevarepolitisk konsulent i Forbrugerrådet Camilla Udsen.

Usikkerhed ved nyt mærke

Den europæiske fødevareindustris nye ernæringsmærke til fødevarer, GDA-mærket, er ellers udformet af fødevareindustrien for at gøre det lettere for forbrugerne at leve sundt. Men mærkningen møder stærk modstand hos en lang række organisationer samt et politisk flertal på Christiansborg og landets største supermarkedskæder.

Ifølge kritikerne er den nye mærkning så behæftet med usikkerheder og følsom over for manipulation, at den kan være decideret ulovlig. Eksempelvis kan ernæringsværdien af så forskellige produkter som cola og juice i visse tilfælde blive den samme, hvilket ifølge ernæringseksperter er dybt problematisk.

"Mærkningen er uegnet til ernæringsoplysning," siger Susanne Kofoed, chefkonsulent i Landbrugsraadet.

Forbrugerrådet har indtil videre anmeldt otte produkter for vildledende markedsføring, siden mærkningen tidligere på året begyndte at dukke op i de danske butikker. Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er uenig i kritikken.