Nyheder

Farlige piller vælter ind i landet

Et sundere liv er et klassisk nytårsforsæt for tusindvis af danskere, og mange er parat til at gå langt for at holde det. Det vælter nemlig ind i landet med ulovlige lægemidler og kosttilskud, der lover et længere liv, større muskler eller bedre potens.

Aldrig tidligere er der beslaglagt så mange ulovlige forsendelser i Københavns Lufthavn som i 2008, skriver Berlingske Tidende. Alene i årets første 11 måneder blev det til knap 5.000 forsendelser med flere end 570.000 ulovlige piller.

E-handler piller

Siden 2004 er antallet af beslaglæggelser fordoblet, og de rekordhøje tal skyldes, at danskere bruger Internettet som apotek:

"Det stigende antal beslaglæggelser udspringer af handelen på nettet, hvor folk jo konstant bliver spammet med tilbud om mirakelmidler. Der er sæson i det. Op til jul er det potensmidler, som strømmer ind, og efter nytår ser vi rigtig mange slankepiller. Vi kan fange en del via risikoanalyse og kontrol, men vi kan ikke være alle vegne, og det er svært at dæmme op for," siger Gitte Plambek, afdelingsleder i toldekspeditionen i SKAT i Kastrup.

Også Fødevarestyrelsen og Lægemiddelstyrelsen, der kontrollerer de ulovlige midler - hvoraf mange ikke lever op til løfterne eller er direkte farlige - har svært ved at bremse den ulovlige internethandel. Man har derfor otte gange i 2008 måttet bede politiet om hjælp. Men politiet kan ikke lukke hjemmesider i andre lande, og derfor er det svært at bremse salget fra tvivlsomme udbydere.

"Vi har meget svært ved at ringe til andre lande og bede om at få lukket en side. Det giver nogle voldsomme begrænsninger i vores efterforskningsmidler i den her type sager," siger sektionsleder Peter Andersen fra Østjyllands Politi.