Nyheder

EU tilbyder at hjælpe Gaza

EU opfordrer til en omgående våbenhvile for at stoppe den blodige konflikt i Gazastriben, lød det fra Paris i aftes, hvor EU-udenrigs-ministrene var samlet for at drøfte den alvorlige situation i Gaza.

Desuden fremsætter EU konkrete tilbud om at hjælpe med at koordinere nødhjælp, overvåge en kommende våbenhvile samt sikre grænseovergangen mellem Gaza og Egypten.

Det meddeler udenrigsminister Per Stig Møller (K) i telefonen fra det hasteindkaldte møde i Paris.

"Det, udenrigsministrene drøfter, er, hvordan man kommer videre. Det er klart, at vi opfordrer til en våbenhvile og til en humanitær adgang, således at medicin og fødevarer og olie kan komme ind, ellers kan man ikke drive elektricitetsværkerne og hospitalerne," siger Per Stig Møller til Ritzau.

"Vi tilbyder også at være med til at koordinere hjælpen. Vi tilbyder også, at hvis man får den våbenhvile, som man jo får på et tidspunkt, at vi så også vil være med til at overvåge, at den bliver respekteret. Vi tilbyder også at være med til at sikre åbningen af grænseovergangen til Egypten. Så på det her møde i dag kommer vi altså også med konkrete tilbud til, hvordan vi kan komme videre i processen," siger han i en kort melding fra mødet.

Israel overvejer at stoppe operationer

Over hele linjen lød der tirsdag opfordringer til Israel og Hamas om at indgå våbenhvile og sætte en stopper for blodsudgydelserne.

Den såkaldte Mellemøstkvartet mødtes tirsdag og opfordrede ligeledes til "en øjeblikkelig våbenhvile, der overholdes fuldt ud", lød det i en meddelelse fra FN.

Tidligere i går meddelte højtstående israelske embedsmænd, at regeringen overvejer at indstille de militære operationer i 48 timer for at give Hamas mulighed for at stoppe affyringen af raketter mod Gaza. Sker det ikke, vil Israel overveje en landoffensiv," sagde de.

Ifølge embedsmændene vil forsvarsminister Ehud Barak drøfte forslaget under et møde med premierminister Ehud Olmert i aftes, skriver nyhedsbureauet AP.

Israels indenrigsminister, Meir Sheetrit, afviste, at der kunne blive tale om en varig våbenhvile, før truslen om raketangreb er fjernet.

En talsmand for Hamas var lige så stejl, da han sagde, at Hamas "ikke tigger om ro, når der ikke er plads til at tale om ro på grund af den fortsatte aggression og belejring".