Nyheder

2008 - på den politiske banehalvdel

2008 var året hvor bl.a. statsminister Anders Fogh Rasmussen måtte indrømme, at der faktisk var noget at komme efter - og hvor hans kone sprang ud som dansedronning i TV 2's Vild med Dans. Det var også året, hvor Birthe Rønn Hornbech flere gange forsøgte at lege gemmeleg med pressen

På den politiske bane har 2008 været et sjældent turbulent år - og ikke kun fordi statsminister Anders Fogh Rasmussen med 31 rejser har været en sand globetrotter.

2008 står nemlig tilbage som året, hvor Anders Fogh Rasmussen for første gang måtte indrømme, at der faktiskvarlidt at komme efter - men kun når det gælder flere års kritik af politireformen.

Intet at komme efter hos S

Hos Helle Thorning-Schmidt var der i år omvendt ikke meget at komme efter - i hvert fald ikke ifølge det socialdemokratiske bagland og de socialdemokratiske folketingspolitikere.

Formanden Helle Thorning-Schmidt har været for usynlig i den politiske debat, lyder kritikken. Vælgerne har tilsyneladende den samme opfattelse, for partiets vælgertilslutning er faldet stødt gennem året.

Venstre blev grøn

Mens finanskrisen raser, og regeringen vedtager den ene redningspakke efter den anden, er 2008 også året, hvor Venstre blev det grønne parti.

På Venstres landsmøde i november indrømmede statsminister Anders Fogh Rasmussen således, at Venstre ikke har prioriteret miljøet og har været for "fodslæbende i energidebatten."

Når det gælder EU-politikken har 2008 også været turbulent. Fogh legede med planen om en dansk afstemning om de fire EU-forbehold, men de tanker blev hurtigt skrinlagt for en tid, da EU's lille tiger, Irland, stemte nej til Lissabon-traktat og dermed kastede EU-samarbejdet ud i endnu en krise.

nyhederne.tv2.dk har samlet de politiske begivenheder, der vil gå i "huskebogen" fra 2008:

27. januar - CD lukker og slukker

Efter 35 år i dansk politik nedlægger Centrum-Demokraterne sig selv - med bare 320 medlemmer er partiet blevet en skygge af sig selv i stormagtsdagene, hvor CD stormede ind i Folketinget ved jordskredsvalget i 1973 med 14 mandater.

Videoklippet er fra TV 2 NYHEDERNES udsendelse den 27. januar klokken 18.

29. januar - Liberal Alliances nedtur

2008 er ikke mange dage gammel, da en af Ny Alliances - som det hed dengang - stiftere, Gitte Seeberg, siger farvel og tak på grund af politiske uoverensstemmelse i partiet. Udmeldingen er den foreløbige kulmination på partiets højredrejning og dårlige meningsmålinger. Men der er mere dårligt nyt i vente.

Dagen efter forlader et andet folketingsmedlem, René La Cour Sell, partiet, og den 5. februar er det Malou Aamunds tur. Dermed er der tre folketingsmedlemmer tilbage i partiet, men de tre blev yderligere reduceret til to, da Jørgen Poulsen i juni forlader partiet i protest mod Ny Alliances samarbejde med Dansk Folkeparti.

I august arkiverer de to tilbageblevne folketingsmedlemmer i Ny Alliance både partiprogrammet og navnet lodret: Partiet hedder nu Liberal Alliance.

Videoklippet er fra Go'morgen Danmark den 28. august 2008

19. februar - "gå ad helvede til"

I kølvandet på den nye Muhammed-krise efter genoptrykningen af Knud Westergaards Muhammed-tegning den 13. februar, skriver formanden for SF, Villy Søvndal, på sin blog, at medlemmer af den fundamentalistiske organisation Hizb-ut-tahrir kan gå ad helvede til.

De sjældent stærke ord fra SF-formanden bliver ytret efter en demonstration i København, hvor der blev udslynget trusler mod den danske regering og danske politikere. Udtalelsen giver Søvndal en plads på forsiden af en egyptisk avis i en noget fordrejet version.

Mens han blandt andet på grund af den bombastiske udtalelse bliver kåret som Danmarks mest populære politiker, bliver han for første gang siden den store valgsejr i november 2007 kritiseret af sin folketingsgruppe for sin sologang på flere områder.

Villy Søvndal udtaler sig i TV 2 NEWS den 20. februar.

14. marts - Lars Løkkes bilagsrod

Danmarks finansminister Lars Løkke Rasmussen kommer i modvind, da han bliver taklet bagfra af den konservative borgmester fra Hørsholm, der til pressen fortæller, at Løkke bl.a. har købt cigaretter for skatteydernes regning i sin tid som Amtsborgmester fra 1998-2001 - og så ruller historien.

Bilag fra sin tid som sundhedsminister viser nemlig også, at Lars Løkke har ladet skatteyderne betale for lidt for meget - bl.a. øl, vin og overnatninger på hotel efter bl.a. en Paul McCartney koncert i Horsens. Lars Løkke Rasmussen erkender i nogen grad bilagssjusk og donerer penge til Børnecancerfonden.

Det var dog ikke den eneste tackling Lars Løkke blev udsat for i 2008: Hverken Venstres egne vælgere eller danskerne generelt vil have Venstres kronprins Lars Løkke Rasmussen som statsminister, viser flere meningsmålinger.

Videoklippet er fra Lars Løkke Rasmussens besøg i Go'morgen Danmark den 16. maj.

25. marts - Jeppe Kofods sexeskapader

Socialdemokratiets unge håb, den 34-årige Jeppe Kofod, træder gevaldigt ved siden af på et kursustræf i DSU og har sex med en 15-årig pige. Formanden for folketingsgruppen, Carsten Hansen, kalder hans opførsel for "utilgivelig," og Kofod trækker sig fra sine udvalgsposter og fra posten som partiets udenrigsordfører.

Det er imidlertid ikke ulovligt at have sex med en 15-årig pige og efter en tænkepause på små 14 dage er Kofod tilbage på Christiansborg.

Videoklip: Jeppe Kofod taler ud i TV 2 NYHEDERNES 19-udsendelse den 31. marts.

22. juni - Bendtsen og ministerbilen

Den konservative formand kommer på glatbane, da hans tidligere ministerchauffør fortæller til Morgenavisen Jyllands-Posten, at ministeren har misbrugt ministerbilen og chaufførerne, der angiveligt har kørt Bendtsen til private ferier, middage, fester og mere - og det må man ifølge et cirkulære ikke. Bendt Bendtsen afviser sagen og "anser kørslerne for at være inden for de gældende regler.

Bendt Bendtsen tidligere ministerchauffør, Michael Pedersen, fortæller den 22. juni sin side af sagen.

1. juli - Mogens Glistrup dør

En af landets mest markante og provokerende personligheder i dansk politik dør på den første dag i juli i en alder af 82 år.

Mogens Glistrup stiftede i 1972 Fremskridtspartiet, men allerede året forinden havde han havde printet sig fast på danskernes nethinder ved at fremvise sit skattekort med en trækprocent på nul for åben skærm. Siden har han flere gange gjort sig bemærket - hvem husker ikke udtryk som "Danmark skal være frit for muhamedanere" - en udtalelse, der i en alder af 79 år, sendte ham en tur i fængsel.

Videoklippet er fra TV 2 NYHEDERNES 19-udsendelse den 2. juli.

9. juli - Rønn på skideballernes holdeplads

Æren for den politiske begivenhed, der har givet mest genlyd i 2008, må nok - på flere måder - tilfalde Birthe Rønn Hornbech.

Allerede inden hele sagen om Udlændingeservice, var Birthe Rønn Hornbech på banen med en kronik i Politiken i maj om muslimske dommere og tørklæder. Hun leger gemmeleg med journalisterne, men Foghs vrede øjne kan hun ikke undslippe og bliver for første gang i år sat på plads af statsministeren - det er dog ikke den sidste gang.

Midt i Folketingets sommerferie kommer så sagen, som stadig giver genlyd i gangene på Christiansborg. Berlingske Tidende skriver, at Udlændingeservice og Birthe Rønn Hornbech har vildledt forelskede danskere, der har ønsket at få deres udenlandske ægtefælle med til Danmark.

Den danske lovgivning går i mod en dom fra EF-Domstolen - og desuden imod god forvaltningsskik konkluderer ombudsmanden Hans Gammeltoft-Hansen i en rapport i november.

Birthe Rønn Hornbech leger igen kispus med pressen, men efter ombudsmandens kritik ser Danmark en sjælden følsom Rønn Hornbech: Jeg er ked af, at vi skal beskyldes for, at vejledningen ikke er i orden. Det gør helt grundlæggende ondt."

Birthe Rønn Hornbech er dog ikke helt færdig med at komme i uføre: Først sår hun tvivl om regeringens administrative udvisning af to tunesere. Og midt i november kommer Birthe Rønn Hornbech i åbent opgør med velfærdsminister Karen Jespersen og resten af partiet Venstre om dialog med ekstremistiske unge. Det ender igen med en skideballe fra Anders Fogh Rasmussen, og en Birthe Rønn Hornbech, der ikke vil tale med pressen - ikke med ét ord.

1. videoklip: TV 2-journalist Lasse Sjørslev forsøger at interviewe Birthe Rønn Hornbech den 27. november, men hun siger ingenting i 50 sekuner.

2. videoklip: Birthe Rønn Hornbech laver Houdini-nummer med journalisterne fra TV 2 NEWS den 15. maj.

6. august - Pia Kjærsgaards ildebefindende

Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, bliver under partiets sommergruppemøde på Skjoldnæsholm kørt på sygehuset af en ambulance efter at have fået et ildebefindende. Hun bliver indlagt på sygehuset, hvor hun bliver skannet i hovedet.

Efter en uge på langs gør Kjærsgaard comeback. 13 dage senere er det socialdemokraternes Ole Hækkerup, der må en tur på sygehuset pga. et ildebefindende på Christiansborg.

Videoklippet er fra TV 2 NYHEDERNES 19-udsendelse den 6. august.

8. august - endelig interview med Fogh

Ekstra Blads-journalisten Bo Elkjær er en tålmodig og stædig mand. Efter at have skrevet til statsmini-steren 671 dage i træk, får han endelig sit interview om Irak-krigen med statsminister Anders Fogh Rasmussen. Bo Elkjær sendte sin første forespørgsel til Statsministeriet i sommeren 2003.

Videoklippet er fra TV 2 NYHEDERNES 19-udsendelse den 9. august.

22. august - Foghs dansedronning

I det første afsnit af TV 2's Vild med Dans springer statsministerfrue Anne-Mette Rasmussen ud som dansedronning med dansepartneren Thomas Evers Poulsen.

Pædagogen lagde lidt tungt fra start, og flere danskere var skeptiske, men samtidig med at hun dansede sig gennem det ene program efter det andet, dansede en mere smilende - og nu slankere - statsministerfrue sig også ind i danskernes hjerte.

Alt i mens kunne Danmark se en smilende Anders Fogh Rasmussen beundrende betragte sin kone fra tilskuerpladserne.

Smart træk, lyder vurderingen efterfølgende fra flere politiske kommentatorer - Fogh fremstår nu som både mere menneskelig og blød.

1. videoklip: Anne-Mette Fogh Rasmussen og Thomas Evers Poulsens første dans den 29. august.

2. videoklip: Statsministerfruens rumba, der fik tårerne frem hos dansepartneren den 19. september.

9. september - Bendt Bendtsen takker af

Efter 14 år i dansk politik og otte år på posten som formand for Det Konservative Folkeparti takker betjenten fra Allesø af og overlader stafetten til justitsminister Lene Espersen foran en måbende presse, der først på selve dagen har fået nys om Bendtsens beslutning.

Bendtsen afsked udløser en rokade blandt de konservative ministre: Lene Espersen bliver ny erhvervs- og økonomiminister, Brian Mikkelsen får Espersens post som justitsminister, Lars Barfoed får ministercomeback som ny transportminister, og Carina Christensen overtager Brian Mikkelsens gamle ministerium: Kulturministeriet.

Videoklip: Lene Espersen og Bendt Bendtsen lagde den 10. september vejen forbi Go'morgen Danmark.

3. december - Pernille Rosenkrantz-Theil som socialdemokrat

Socialdemokratiet får sit tredje medlem fra andre partier på kort tid (Kristendemokraternes Bodil Kornbek og Centrum-Demokraternes Mimi Jakobsen, red.), da Enhedslistens tidligere vælger-magnet Pernille Rosenkrantz-Theil melder sig ind i Socialdemokratiet.

Hun lægger ud med at sige, at hun er uenig med Socialdemokratiet på en række punkter, og det udløser straks intern ballade i Socialdemokratiet. Blandt andet skriver Christine Antorini i et debatanlæg, at Rosenkrantz-Theil er respektløs, fordi hun melder sig ind i partiet uden at ville ændre holdninger.

Venstre mener omvendt, at Helle Thorning-Schmidt har fejlet - især fordi Rosenkrantz-Theil ikke vil tage afstand for aktivisters maler-stunt på Anders Fogh Rasmussen på Christiansborg. "Det er ikke en renselsesproces," lyder beskeden fra Rosenkrantz-Theil.