Nyheder

Kongelige får mere skjult støtte

Forsvarets serviceydelser til Kongehuset er eksploderet de seneste fem år og får nu flere politikere til at efterlyse større åbenhed om, hvordan militærets penge bruges på de royale, skriver Politiken.

Sidste år kostede det forsvaret knap 35 millioner kroner at drive Kongeskibet Dannebrog, Dronningens Jagtkaptajn og Adjudantstab samt flyve de kongelige ud i verden. Det er omkring otte millioner kroner mere end i 2002. Dertil kommer et ukendt beløb til finansieringen af Den Kongelige Livgarde.

Skjult støtte

Udgifterne optræder hverken i finansloven eller i Kongehusets årsregnskab, der redegør for apanagen - den samlede statsydelse, som tilflyder de kongelige - i år beløber sig til 93 millioner kroner. Både Socialdemokraterne og SF efterlyser en forklaring på de stigende udgifter og ønsker større klarhed over forsvarets forskellige udgifter til blandt andet Kongehuset.

SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, mener, at omkostningerne til f.eks. kongeskibet bør betales gennem en forhøjelse af den såkaldte apanage fra staten:

"Andre steder i det offentlige har man nogle mere gennemskuelige regnskaber, der gør det muligt at se, hvad de enkelte ting koster. Det burde man også gøre i forsvarets og Kongehusets tilfælde"," siger Holger K. Nielsen til Politiken.