Nyheder

Aldrig før så lidt is på Nordpolen

Der har aldrig før været registreret så lidt is i Arktis som i 2008. Det oplyser FN's organisation for vejr og klima (WMO), der også advarer om mere ekstreme vejrtyper som følge af den globale opvarmning. 2008 har godt nok været det koldeste år hidtil i dette årtusinde, men den globale opvarmningstendens er tydelig, fastslår WMO i en ny rapport.

"Det, som sker i Arktis, er en af ho-vedindikatorerne på den globale opvarm-ning. Den generelle tendens er klar. Temperaturen på jorden stiger," siger Michel Jarraud, generalsekretær i WMO.

Store isfjelde er forsvundet

Siden målingerne af isen i Arktis tog til i 1979, har isens omfang kun én gang tidligere været mindre end i år.

"Men fordi isen i 2008 har været tyndere end nogensinde, kan vi konkludere, at der siden 1979 aldrig har været så lidt is i området omkring Nordpolen. Det understreger tendensen de sidste 30 år, som viser, at der stadig bliver mindre is på og omkring Nordpolen," fastslår Jarraud.

Et tegn på, at isen smelter i faretruende tempo, kom tidligere i år, da forskere kunne påvise, at omkring en fjerdedel af de massive isfjelde på øen Ellesmere i det nordlige Canada var forsvundet.

For hundrede år siden dækkede isfjeldene, som er 70 meter tykke, et område på hele 9000 kvadratkilometer. I dag dækker de kun et område på omkring 1000 kvadratkilometer.

Det er blevet 0,31 grader varmere

Gennemsnitstemperaturen i verden steg med 0,31 grader i 2008. Det er noget mindre end den gennemsnitlige stigning i 2001-2007.

Der er imidlertid ingen grund til at glæde sig, hvis man skal tro eksperterne.

"Tiåret, som vi er inde i, er 0,2 grader varmere end det foregående tiår. Vi må se på dette i et tiårsperspektiv - ikke år for år," siger klimaforskeren Peter Stott, der er ansat i det britiske Hadley-center, som har hjulpet WMO med rapporten.

WMO baserer rapporten på statistik og analyser fra meteorologiske institutter i 188 lande.