Nyheder

Danmark rystet af jordskælv

Danmark blev i morges ramt af et jord-skælv, der målte 4,8 på Richter-skala-en ifølge det amerikanske jordskælvs-center USGS.

Rystelserne fandt sted cirka 06.20.

Det varede godt fem sekunder og blev registreret både i det centrale Køben-havn, i Roskilde, Malmø, Østjylland, Odense, Aalborg og på Bornholm. Skæl-vet havde sit epicenter 40 km øst for Malmø i Sverige ca. 10 km nede i jord-en. Jordskælv der er så kraftige, at de kan mærkes, er ganske sjældne i Danmark.

Kraftigste danske jordskælv

Skælvet er det kraftigste, der indtil videre er målt i Danmark:

"4,8 Richter er rigtig meget for et dansk jordskælv - nogle af de største, skælv vi har set i Danmark, ligger i størrelsesordenen 3 på Richterskalaen.

Et jordskælv på 4,7 får ruderne til at klirre og ting til at falde ned fra hylderne," siger Knud Erik Klint, geolog og seniorforsker på Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse, GEUS.

Danmark har gennem de sidste 10 år oplevet 10-15 jordskælv.

Ifølge Knud Erik Klint er der ikke risiko for store efterskælv.

Fakta om jordskælv i Danmark

Det nordvestlige Jylland og det nordøstlige Sjælland er de to steder i Danmark, hvor der er størst risiko for jordskælv.

De fleste skælv i den danske undergrund er dog så svage, at det kun er seismografen - det instrument, der måler jordrystelser - som registrerer dem.

Det er sammenpresninger af jord- og klippelagene i den danske undergrund, der giver spændinger, og når spændingerne overstiger brudstyrken i lagene, kommer det brud, vi registrerer som et jordskælv.

Masser af henvendelser

Kort tid efter jordskælvet rystede undergrunden, begyndte meddelelserne at strømme ind til TV 2's redaktion. De første meldinger gik på et jordskælv i hovedstadsområdet, men snart stod det klart, at danskere fra Bornholm til Aalborg var blevet taget på sengen af rystelserne i undergrunden:

Margit Janik, Ballerup skriver:

Danske jordskælv:

  • I 1989 blev Nord-sjælland ramt af to jordskælv. De blev dog blot re-gistreret til mellem 1,5 og 2,5 på Richterskala-en.
  • I 1985 blev et jordskælv målt til 4,7 på Richterskalaen. Det var med epicenter nord for Gilleleje i Nordsjælland.
  • I 1841 blev der registreret et jordskælv i Nordjylland. Man formoder, at det havde en styrke på 5 Richter.

"Jeg vågnede ved at min papegøje fløj rundt i sit bur og faldt ned i bunden af buret tre gange."

Kim Ramsberg Vølund, København NV mærkede gulvet bevæge sig:

"Jeg oplevede at skælvet ligesom kom i 2 bølger ­ i øvrigt, en ubehagelig oplevelse. Det føltes som om gulvet bevægede sig som dominobrikker."

Og Valdemar Pihl hørte hanen gale:

"Vågnede ved en mærkelig rungen og rystelser. Jeg tænkte med det samme, at det var et jordskælv. Fasanhanen ude i min have, begyndte at gale. Det gør den altid når marinen har skydeøvelse på havet eller når der er tordenvejr på vej over havet."