Nyheder

SF bag borgerlig finanslov

Folketinget har vedtaget den samlede finanslov for 2009 med 109 stemmer for og to imod. Alle partier stemte for på nær Enhedslisten. Dermed har SF for første gang stemt for den siddende borgerlige regerings finanslov.

Aftalen om Finansloven blev indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance i starten af november.

Regeringen pumper ifølge finansminister Lars Løkke Rasmussen 15 milliarder kroner mere ud til forbrug, og skal ifølge ham ses og skal dermed hjælpe familierne gennem finanskrisen.

Familierne vil næste år se effekten af de skattelettelser, som blev vedtaget allerede sidste år, og dels har regeringen undervejs i finanslovforhandlingerne opgivet at genindføre den tvungne pensionsopsparing, som oprindeligt planlagt.

Effekten af finansloven på den samlede økonomi - finanseffekten- bliver næsten det dobbelte af de 0,2 procent af bruttonationalproduktet, som planlagt da finanslovforslaget for 2009 blev fremlagt i august. Finanseffekten bliver nu på mellem 0,3 og 0,4 procent, er vurderingen fra Finansministeriet.

Under finanslovforhandlingerne glippede det for regeringen at gennemføre en storstilet arbejdsmarkedsreform, som skulle afkorte dagpengeperioden med det formål at skaffe mere arbejdskraft. Den ambition er nu parkeret i forårets skatteforhandlinger.