Nyheder

Selvmord sendes på engelsk tv-kanal

I aften sender den engelske tv-kanal Sky TV dokumentaren "Ret til at dø?", der handler om aktiv dødshjælp. Dokumentaren er blandt andet filmet på den kontroversielle schweiziske lægeklinik Dignitas.

Her vil den 59-årige englænder Craig Ewert med lægers hjælp tage livet af sig selv ved at drikke en dødelig dosis sovemidler, som en lokal schweizisk læge har udskrevet. 30 minutter senere vil han dø.

Dokumentaren følger Craig Ewert, der har den dødelige og sjældne nervecellesygdom ALS (Amyotrofisk Lateral Sklerose), der er en form for sklerose, der kun rammer cirka 3 ud af 100.000 personer.

Etisk Råd imod aktiv dødshjælp

Spørgsmålet om aktiv dødshjælp, som det kaldes, når et uhelbredeligt sygt menneske får hjælp til at dø, har været diskuteret i årtier i primært den vestlige verden.I Danmark er aktiv dødshjælp forbudt. I 2006 blev cirkusdirektør Diana Benneweis sigtet for manddrab for at have hjulpet sin kræftramte far, Eli Benneweis, med at dø ved hjælp af en overdosis morfin. Diana Benneweis blev dog ikke tiltalt i sagen, blandt andet på grund af, at sagen var 12 år gammel.

Etisk Råd fraråder at lovliggøre aktiv dødshjælp af flere årsager. En af de primære er, at "Menneskers ret til at leve er en basal ret, og samfundets beskyttelse heraf er af afgørende betydning for et trygt og godt samliv mellem mennesker. Det fordrer, at der eksisterer et generelt forbud mod at tage livet af mennesker." Sådan formuleres det på Etisk Råds hjemmeside.

Hjælp til at dø

Aktiv dødshjælpkaldes også eutanasi, der stammer fra græsk og betyder "god død"

Aktiv dødshjælper en handling som har til hensigt at afslutte et uhelbredeligt sygt menneskes liv med øjeblikkelig virkning (forbudt i Danmark)

Passiv dødshjælper når man vælger at afslutte en behandling af et uhelbredeligt sygt menneske og derefter kun giver smertestillende behandling (tilladt i Danmark)

Aktiv dødshjælper tilladt i Belgien, Luxembourg, Holland, Schweiz, Andalusien, og Thailand.

Hvad vejer patientens argument?

Den 59-årige Craig Ewert rejste til Schweiz, der er et af de lande, der tillader aktiv dødshjælp, for at gøre en ende på sit liv.

"Hvis jeg gennemfører dette, dør jeg, hvilket jeg alligevel skal på et tidspunkt. Hvis jeg ikke gennemfører det, skal jeg lide yderligere og påføre min familie yderligere smerte - og alligevel dø," siger Craig Ewert.

Ewerts hustru og forældre bakker op om hans beslutning. Forældrene har hjulpet med transporten til Schweiz, og hans kone, Mary, har godkendt, at dødsøjeblikket bliver sendt på tv.

Den schweiziske klinik har hjulpet over 100 briter med at dø.