Nyheder

Inflation er ved at falde igen

Fra oktober til november faldt infla-tionen fra 3,7 pct. til 2,7 pct. - det største månedlige fald i de årlige prisstigninger siden januar 1990. Det viser den nye tal fra Danmarks Statistik.

Det er primært et decideret styrtdyk i benzinprisen i november, som sender priserne på retur.

Prisen på benzin er faldet så kraftigt siden juli, at der ifølge Sydbank tale om en årlig besparelse på cirka 4800 kroner på benzinfronten for en typisk dansk familie.

Tendensen fortsætter

Seniorøkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Sydbank forventer, at de samlede priser fortsætter ned og kryber under to procent i løbet af foråret næste år.

"Med lønstigningstakter i dansk økonomi på i nærheden af fire procent i 2009, betyder det samlet set, at de danske forbrugere får en hel del mere luft i budgettet til næste år - og oven i hatten kommer de lovede skattelettelser," siger Christian Hilligsøe Heinig.

Vil bruge flere penge næste år

Dermed venter seniorøkonomen fra Sydbank, at danskerne vil bruge flere penge på privat forbrug næste år trods negativ vækst i Danmark.

"Fremgangen vil dog ikke blive prangende. Den økonomiske usikkerhed via lavere økonomisk vækst og stigende ledighed vil forplante sig til forbrugerne, som vil holde mere igen på pengene," siger han.

At benzinpriserne til glæde for de fleste bilejere falder i et så voldsomt omfang skyldes det meget store fald i priserne på råvarer, hvor prisen på benzin er gået fra en årlig stigning i oktober på 4,3, procent til et fald i november på 12,5 procent i forhold til samme måned sidste år.

Fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer er steget 4,5 procent. Det er bl.a. priserne på kød samt brød og kornprodukter, der er steget meget det seneste år.