Nyheder

Virksomheder gør klar til fyringer

Allerede nu er ledere på hver tredje virksomhed i gang med at planlægge fy-ringer, der skal gennemføres i løbet af de kommende seks måneder.

Og yderligere en tredjedel af virksomhederne vil undlade at besætte ledige stillinger. Det skriver Berlingske Tidende.

Den dystre udsigt præsenteres i morgen i en ny omfattende undersøgelse blandt 811 chefer med ansvar for økonomi og personale i et bredt udsnit af dansk erhvervsliv, som Ledernes Hovedorganisation står bag.

Rammer alle faggrupper

"Det begynder for alvor at se sort ud. Afskedigelserne kommer til at ramme alle faggrupper, herunder ledere, funktionærer, faglærte og ufaglærte. Årsagen er, at finanskrisen i lyntempo har udviklet til en egentlig økonomisk krise," siger Kim Møller Laursen, chef for ledelsespolitisk afdeling i Ledernes Hovedorganisation.

Fyringerne kan allerede nu mærkes inden for bl.a. industrien, byggeriet og transportsektoren, fastslår Morten Kaspersen, leder af A-kassen i fagforbundet 3F.

"Helt aktuelt oplever vi en markant stigning i ledigheden. Desuden kan vi se, at mange virksomheder nu har varslet afskedigelser med virkning fra næste år."

Udgangspunktet er historisk lavt

Både Ledernes Hovedorganisation og Dansk Industri understreger, at en stigning i ledigheden til næste år skal ses i lyset af, at ledigheden har været historisk lav.

"I den situation vil det være oplagt at gennemføre betydelige skattelettelser med virkning fra næste sommer, og så lade skattelettelsen være underfinansieret i begyndelsen," siger Kim Møller Laursen.

De Konservatives politiske ordfører, Henriette Kjær, vil ikke afvise, at en fremrykning af den bebudede skattereform kan blive nødvendig.

"Regeringen skal udvise rettidig omhu, herunder overveje om de finanspolitiske redskaber skal tages i brug før tid," siger hun.