Nyheder

Roadpricing ej optimalt for klima

Politikernes plan om at indføre road-riing vil effektivt kunne bekæmpe trængelsproblemerne i Danmark, men det er langt fra en ideel løsning på trans-ortsektorens CO2-problemer. Det vurde-er seniorforsker Mogens Fosgerau fra DTU Transport over for Børsen Klima.

"Roadpricing er det logiske svar på trængselsproblemerne. Men det er ikke et oplagt instrument til at opnå CO2-besparelser," siger han. Efter adskillige års afvisning samler der sig nu et bredt flertal i Folketinget for at indføre betalingsveje i Danmark.

Billigere at købe ny bil

Venstre, Konservative, Radikale, Socialdemokraterne og SF er alle enige om en intelligent styret road­pricing-model, der kan variere kørselsafgiften efter tid og geografi. Til gengæld for betalingsvejene vil politikerne gøre bilerne billigere ved at halvere registreringsafgiften.

"Sådan en model vil ændre trafikmønstrene og give en kæmpe økonomisk gevinst for Danmark, men det vil ikke nødvendigvis minimere bilkørslen og CO2-udslippet," siger Mogens Fosgerau til Børsen.