Nyheder

Fogh vil rejse endnu mere i 2009

Statsministerens meget omtalte rejse-aktivitet bliver ikke mindre det næste års tid frem mod FN's klimatopmøde i København i december 2009. Det oplyser Anders Fogh Rasmussen til danske journalister i forbindelse med åbningen af dette års klimakonference i den polske by Poznan.

"Min opgave bliver at engagere mine kolleger, præsidenter og premierminis-tre verden over, i denne proces. Der vil være en hel del møder med stats- og regeringschefer fra nøglelande frem til topmødet. Ellers får vi simpelt hen ikke en aftale," siger Fogh.

Han sammenligner opgaven lidt med tiden forud for det vigtige EU-topmøde i 2002, da han selv som EU-formand fløj Europa tyndt i et hektisk forhandlingsforløb forud for topmødet, hvor det omsider lykkedes at forene det adskilte Vest- og Østeuropa.

Statsministeren glæder sig over den kommende amerikanske præsident Obamas utvetydige tilkendegivelser om, at USA vil give høj prioritet til klima- og energipolitikken.

"Jeg ser frem til amerikansk lederskab i dette, for godt nok skal Danmark være drivkraft, men opgaven kan ikke løses, med mindre vi får store udledere som USA og Kina med, understreger Anders Fogh Rasmussen.

Foghs fly brændte ekstra CO2 af

Regeringen har besluttet at gøre ministrenes mange rejser i forbindelse med FN-topmødet i København CO2-neutrale gennem bidrag til klimaprojekter i Østeuropa eller ulandene.

Mandag skete der et uforudset overtræk på Foghs CO2-konto, da flyvevåbnets Challenger-fly, der skulle bringe ham og hans embedsmænd til klimamødet i Poznan, måtte cirkle en halv time ekstra over byens lufthavn.

Årsagen var hverken dårligt vejr eller kø på landingsbanen - det ekstra forbrug af flybrændstof skyldtes alene protokolmæssige hensyn. Den polske premierminister, Donald Tusk, som skulle åbne FN-konferencen sammen med Anders Fogh, var nemlig blevet forsinket med sit fly fra Gdansk på grund af tåge. Og da gæsterne ved sådanne lejligheder ikke kan ankomme før værten, måtte det danske fly tage en ekstra halv time i luften.

"Min opgave bliver at engagere mine kolleger, præsidenter og premierminis-tre verden over, i denne proces. Der vil være en hel del møder med stats- og regeringschefer fra nøglelande frem til topmødet. Ellers får vi simpelt hen ikke en aftale

Anders Fogh om sin kommende rejseaktivitet