Nyheder

Kæmpeisflage på Sydpolen bryder op

En gigantisk isflage, der ligger på vandet, er ved at bryde op og rive sig løs fra Antarktis-halvøen syd for Sydamerika

Fotos taget i onsdags af den europæiske miljøsatellit Envisat viser, at Wilkins-isshelfen (ishylden) nu er så fuld af revner, at den truer med at brække den "isbro", der har forbundet shelfen med øen Charcot vest for Den Antarktiske Halvø.

I takt med sommeren på den sydlige halvkugle har Wilkins-shelfen på det seneste undergået store forandringer. Allerede i februar 2008 observerede forskere på satellitbilleder, at den begyndte at sprække.

2000 kvadratkilomter kan forsvinde

I juli vurderede en tysk forsker, dr. Matthias Braun fra universitet i Bonn, at shelfen havde mistet et areal på omkring 1350 kvadratkilometer. Yderligere 500-700 kvadratkilometer is går tabt, hvis isbroen til øen Charcot kollapser.

Det påvirker ikke i sig selv vandstanden i havene, når de enorme ishylder på det store frosne kontinent ved Jordens sydpol river sig løs og flyder ud i åbent hav, eftersom isen i forvejen ligger på vandet. Men isshelfernes opbrud kan være reaktioner på ændret klima i området, og det er et klart faretegn.

90% af verdens is i Antarktis

Omkring 90 procent af klodens ismasser er bundet i den op til fire km tykke iskappe på Antarktis, og hvis blot den mindre iskappe på Vestantarktis bliver ustabil og smelter, vil vandstanden i havene stige med over seks meter. Hvis al isen på Antarktis i løbet af århundrederne forsvinder, stiger verdenshavene med mellem 60 og 70 meter. Derfor er udviklingen på det hvide kontinent af afgørende betydning for klimaet og menneskehedens fremtid.

Professor David Vaughan fra British Antarctic Survey (BAS) sagde i sommer, at Wilkins-shelfen er den seneste i en lang og voksende række af isshelfer på Den Antarktiske Halvø, som reagerer på den hurtige opvarmning i området gennem de forløbne 50 år.

"De aktuelle begivenheder viser, at vi var for konservative, da vi i begyndelsen af 1990'erne forudsagde, at Wilkins-isshelfen ville gå tabt inden for 30 år. Sandheden er, at det går langt hurtigere, end vi gættede på," sagde David Vaughan.

I 2002 vakte det betydelig international opsigt, da den kæmpemæssige isshelf Larsen B brækkede af Antarktis-halvøens østlige side og flød ud i Weddellhavet i hundredvis af mindre stykker.