Nyheder

Danskere i skudlinjen i Mumbai

To danskere var i skudlinjen, da terrorister indledte deres morderiske hærgen i den indiske storby Mumbai.

Borgerservice i Udenrigsministeriet bekræfter, at de to danskere - begge forretningsfolk - boede på de to ho-teller, som blev hårdest ramt. Det er hotellerne Oberoi og Taj Mahal.

Den ene dansker forlod i dag byen og satte kurs mod København.

En indisk journalist mødte, umiddelbart efter skyderierne gik i gang, denne dansker foran hotel Oberoi.

Raja Murthy fra den elektroniske nyhedstjeneste Asian Times fortæller, at danskeren, Jesper, var i selskab med to tyskere, Thomas og Rita.

De sad på den populære Cafe Leopold og var lige ved at være færdig med deres middag, da bevæbnede mænd uden varsel trængte ind og begyndte at skyde efter gæsterne.

"Jeg så i det øjeblik denne terrorist, der affyrede sin maskinpistol mod folk, der sad ved bordet ved siden af. Og så tænkte jeg: Nu vil våbnet blive vendt over mod mig, fortæller Rita.

Reddet i et splitsekund

Men terroristen, som hun mener, må have været i midten af 30'erne, drejede den modsatte vej og blev så forstyrret af en anden terrorist, der ventede på ham en etage ovenover. Selv mener hun, at de reddede livet i det splitsekund.

Danskeren og de to tyskere kastede sig til gulvet sammen med andre gæster, den ene oven på den anden.

"Vi tænkte, at hvis vi blev liggende og var stille, så ville terroristerne tro, vi var døde," siger Rita.

Efter den voldsomme og livsfarlige oplevelse vender de to tyskere og danskeren tilbage til deres hotel, blot for at se, at her udspiller sig en lige så farlig situation: Terroristerne har taget et større antal udlændinge som gidsler inde i Hotel Oberoi.

Hjem til Danmark

Jesper fortæller den indiske journalist, at han for 13 år siden var dansk FN-soldat i Eksjugoslavien.

"Vi blev fanget i krydsild mellem bosniere og serbere, husker han.

"Men i aften var det mere skrækindjagende, for jeg havde ikke noget våben til at forsvare mig med. Soldater, der skyder på soldater i en krig, er lettere at forstå, end civile der skyder på civile," siger han.

De må opgive at blive på hotel Oberoi og overnatter i stedet på et hotel nær lufthavnen. Dagen efter rejser danskeren hjem til Danmark.

Der er omkring 50 fastboende danskere i Mumbai, og derudover har Udenrigsministeriet kontakt med knap 100 andre danskere, der opholder sig i byen.