Nyheder

Psykisk syge mishandles

Psykisk syge bliver mishandlet, når de lægges i bælte dagligt i flere måneder på lukkede psykiatriske afdelinger i Danmark.

Og personalet bruger ulovlig tvang mod patienter på det hospital, hvor de mest sindssyge er indlagt. Sådan lyder konklusionen fra Europarådets Torturkomité, der besøgte to hospitaler i februar.

I en rapport om Danmark kalder komitéen det en "hastesag", at regeringen begrænser brugen af tvang, skriver Politiken.

"Der er ingen lægelig grund til at fiksere patienter så meget, som man gør i Danmark. Vi har aldrig besøgt et land, der bruger bæltefiksering så længe som jer. Det er mishandling af patienterne"," siger Torturkomitéens delegationsleder, den islandske psykiater Petur Hauksson til Politiken.

Dermed gentager komitéen sin kritik af Danmark fra sit besøg for seks år siden.

Spændt fast flere gange dagligt

Delegationen besøgte blandt andet Sikringsafdelingen i Nykøbing Sjælland, hvor landets mest farlige sindssyge kriminelle er indlagt. Her så de en patient, der var blevet lagt i bælte en eller flere gange om dagen gennem en seks måneder lang periode.

En anden havde været i bælte dagligt i fire måneder, mens en tredje havde ligget i bæltet en måned i træk. Delegationen så en patient, der havde været låst inde på sit værelse ni måneder i træk. Han havde været voldelig mod personalet, medicin hjalp ikke. Han klagede over, at han ikke havde været i bad i uger.

"Nedværdigende"

Komitéens udsendte så også en "nedværdigende" tvangsmetode, som den aldrig havde set før. Fikseringen ligner den, man har set på Guantánamofangerne. Patienternes arme var sat fast til et bælte om maven. En rem mellem fødderne sikrede, at de kun kunne gå med korte skridt.