Nyheder

TV 2 vinder sag ved EF-Domstolen

Herover kan du høre Svenning Dalgaard forklare, hvad sagen handler om.

EU-Kommissionen havde ingen ret til i 2004 at kræve, at TV 2 skulle betale næsten 1,1 milliarder kroner tilbage til den danske stat. Det har Retten i Første Instans ved EF-Domstolen afgjort i sagen om ulovlig statsstøtte.

EU-Kommissionen mente, at TV2 havde modtaget 628 millioner kroner for meget i støtte fra den danske stat i perioden 1994-2002. Med renter løb det op i 1,07 milliarder kroner.

Både TV 2 og den danske regering har ved EF-Domstolen klaget over kravet om tilbagebetaling af statsstøtten.

Dommen fra Retten i Første Instans kan nu appelleres til selve EF-Domstolen.

"Den utilstrækkelige begrundelse på dette punkt udgør en tilsidesættelse af væsentlige formforskrifter. Den skyldes, at Kommissionen ikke har foretaget nogen seriøs undersøgelse(...) under den formelle undersøgelsesprocedure af de konkrete betingelser, som (...) lå til grund for fastsættelsen af den del af licensmidlerne, der tilfaldt TV 2," står der i et sammendrag af dommen.

Tilfreds TV 2-direktør

TV 2's administrerende direktør, Merete Eldrup, er tilfreds med dommen, som den er afsagt i dag.

Vi er naturligvis tilfredse med udfaldet af dommen

Merete Eldrup, adm. direktør i TV 2

"Vi er naturligvis tilfredse med udfaldet af dommen. Sagerne har fulgt TV 2 gennem lang tid, så vi glæder os over dagens afgørelse og vil nu sammen med staten og vores advokat gennemgå dommens præmisser i detaljer," siger Merete Eldrup.

Baggrund: Det handler sagen om

  • Sagen omhandler et beløb på 1,07 milliarder kroner. Det beløb tvang EU-kommissionen i 2004 TV 2 til at betale tilbage til den danske stat.
  • Det skete efter en klage fra det daværende TV Danmark, der i 2000 lagde sag an mod TV 2.
  • TV Danmark mente ikke, at det var fair, at TV 2 modtog licenspenge samtidig med, at stationen solgte reklamer og tjente penge på den måde.
  • Afgørelsen fra EU-kommissionen førte til, at TV 2's konkurrenter, SBS og Viasat, lagde sag an ved EF-domstolen.
  • De mente, at beløbet var alt for lavt, og at TV 2 skulle betale flere penge tilbage.
  • TV 2 og den danske stat så anderledes på sagen. De lagde også sag an mod kommissionens beslutning. I modsætning til Viasat og SBS, mente TV 2 og staten, at dommen er forkert og beløbet var alt for højt.

I dag kom EF-Domstolen så frem til, at det var forkert, da Kommissionen i 2004 fandt frem til, at TV2 havde fået 628 millioner kroner for meget i støtte fra den danske stat.

Sagen redder ikke TV 2's økonomi

Selv om sagen kommer på et tidspunkt, hvor TV 2's økonomi har det dårligt, redder det ikke TV 2's situation. Det fastslår administrerende direktør, Merete Eldrup.

"De her sager er gamle sager, og det betyder ikke noget for TV 2's nuværende situation. Det betyder måske, at vi slipper for at betale nogle penge tilbage. Lige nu arbejder vi videre på TV 2's situation, for den er stadig den samme," siger hun.