Nyheder

Økonomisk topmøde i USA om krisen

Det første af en række planlagte globa-le topmøder om finanskrisen bliver holdt 15. november i Washington D.C.

Ved mødet skal verdensledere drøfte en reform af det finansielle system.

"Det bliver det første i en række af topmøder, der bringer ledere fra lan-de, der deltager i G20 finansministre-nes proces, sammen for at drøfte de igangværende økonomiske udfordringer," siger en talsmand fra USA's regering.

G20-landene tæller verdens 20 store økonomier.

Ud over de rige G7-lande er blandt andre Indien, Kina og Brasilien med i gruppen.

"Uundgåelig" global recession

At behovet for et topmøde er til stede viste alene udviklingen i dag, hvor de globale advarsler om en "uundgåelig" global recession og forventningen om flere rentenedsættelser skabte uro på valutamarkederne og medførte tab på verdens børser.

En recession defineres som negativ vækst i mindst to kvartaler.

Det britiske pund faldt til det laveste niveau mod dollaren i fem år, og Storbritanniens premierminister, Gordon Brown, antydede, at Storbritannien "formentlig" er på vej mod lavkonjunktur og recession.

Samtidig faldt både euroen og andre ellers stærke valutaer.

På aktiemarkederne lukkede Japans førende aktieindeks med et fald på 6,9 procent, efter at Wall Street i New York faldt 2,5 procent i går. I Europa lå alle aktiemarkeder i det røde felt med fald.

I den sene morgenhandel lå aktiemarkedet i London med et fald på 3,35 procent. I Paris oplevede aktiemarkedet et fald på 3,44 procent, og i Frankfurt faldt kurserne med 3,25 procent.

Overvurderede boligpriser

Europa står over for en "uundgåelig" recession, der vil begynde "næsten synkront med USA", hedder det i en prognose fra den schweiziske bank UBS. Lande med stærkt overvurderede boligpriser som Spanien og Storbritannien står for en "dramatisk" nedtur, vurderer banken.

Brown var nået til nogenlunde samme konklusion, da han onsdag talte til parlamentet.

"Efter at vi har grebet ind over for det finansielle marked, må vi nu også gribe til handling i forhold til den globale recession, som formentlig vil føre til lavkonjunktur i Storbritannien også," sagde Brown til parlamentet.

Krise på nye markeder

Også på de "nye" markeder kunne krisen mærkes. I Sydafrika faldt den nationale valuta rand til det laveste niveau over for dollaren i seks år.

Indiens premierminister, Manmohan Singh, opfordrede udviklingslandene til at spille en rolle i at få sat en stopper for krisen. Den blev udløst af store tab hos globale bankgiganter på grund af alt for store udlån, der førte til et sammenbrud i tilliden til finansmarkedet.

"Udviklingslande som Indien bliver også berørt af krisen og skal være en del af løsningen," sagde Singh.

Turbulensen på aktie- og valutamarkederne kommer trods nye forsøg fra den amerikanske centralbank på at genoprette tilliden til det skrøbelige finansielle system. I forvejen har såvel USA som en lang række regeringer rundt om i verden givet gigantiske beløb til redningspakker, hvis hensigt det er at dæmme op for krisen.