Nyheder

Livsfarlig bakterie på sygehuse

Brørup Sygehus har holdt skjult, at det som det første danske sygehus har været ramt af en bakterie, der slog over 8.000 ihjel i England i 2007.

Ifølge B.T. er 13 patienter på to søn-derjyske sygehuse blevet smittet med bakterien C. difficile 027, og bakteri-en har taget livet af en kræftramt kvinde, der blev behandlet på Brørup Sygehus.

Den farlige bakterie, der slår hver fjerde smittede ihjel, er nu sat under skærpet overvågning af de europæiske sundhedsmyndigheder.

Det sker efter udbrud på hospitaler i de fleste europæiske lande, hvor den smitter på grund af dårlig hygiejne på sygehuset.

Især farlig for allerede svækkede

Værst ramt er England med 8.324 døde sidste år.

"Det er en bakterie, som man i den grad er på vagt over for på hospitaler. Bakterien kan være ret dødelig, hos folk der i forvejen er svækkede," siger Katarina Olsen, der er fagchef i tarmbakterologi hos Statens Serum Institut.

"Ingen grund til at skræmme folk"

De sønderjyske sygehuse, som har været ramt af udbruddet, har intet fortalt til hverken borgerne, de pårørende eller de indlagte om den farlige bakterie var i udbrud.

Det er en bakterie, som man i den grad er på vagt over for på hospitaler. Bakterien kan være ret dødelig, hos folk der i forvejen er svækkede

Katarina Olsen

"Da vi fik beskeden om fundet af denne bakterie, fandt vi ingen grund til at skræmme folk fra vid og sans ved at fortælle om det," siger ledende overlæge Karl M. Christensen fra Brørup Sygehus, der har været værst ramt af udbrudet.

Udbrud af ESBL-bakterier

Udbruddet med C. difficile i Sønderjylland kommer oven i to store bakterieudbrud med de ligeså farlige ESBL-bakterier på sygehuse i Nordsjælland og for tiden raser et udbrud på Nykøbing Falster Sygehus med 40 smittede.

"Vi er meget bekymrede. Endnu er problemet ikke ret stort i Danmark, men vi ved at de her dødelige bakterier kommer," siger professor Niels Frimodt-Møller. Sundhedsstyrelsen har nu nedsat et hygiejneudvalg, der skal se på sygehusenes rengøring og dermed stoppe udbruddene.

Minister kræver redegørelse

Sundhedsminister Jacob Axel Nielsen kræver nu en redegørelse:

"Så vidt jeg er oplyst, så har det ikke tidligere været registreret som et problem i Danmark. På baggrund af omtalen vil jeg nu bede Statens Serum Institut om hurtigt at se på problemet og give mig en redegørelse," siger Jacob Axel Nielsen