Nyheder

Staten overvåger dating på nettet

Børnebørn vil om 70 år kunne læse, hvordan mormor mødte morfar på Dating.dk. Staten overvåger og arkiverer nemlig danskernes opførsel på internettet, skriver metroXpress.

Statsbiblioteket og Det Kongelige Bibliotek har adgang til alle bruger-navne og kodeord på danske internet-sider og arkiverer flittigt alt fra børns indlæg på Arto.dk til kærligheds-erklæringer fra Dating.dk.

Teknologien hedder internethøstning, og for tiden høster Netarkivet fire gange om året samtlige danske sites.

En lovmæssig pligt

En række nyheds-, dating- og andre sociale netværkssider bliver dog høstet dagligt, fortæller Eva Fønns-Jørgensen, der er områdeleder for Netarkivet på Statsbiblioteket i Århus.

"De danske sites har lovmæssig pligt til at give os adgangskoder. Vi har siden 2005 høstet tekst, billeder og lyd," siger hun.

Det er dog endnu kun forskere, der har adgang til den omfattende mængde personlige materiale fra internethøstningen. Men 70 år efter at en indehaver af eksempelvis en datingprofil er død, vil alle oplysninger være offentligt tilgængelige.

Datatilsynet har været betænkelige over for den måde, som Netarkivet indsamler data på helt tilbage fra 2004, hvor Folketinget gav lov til at bevare personlige oplysninger på internettet for eftertiden.