Nyheder

Fordele ved finanskrisen

Bag enhver sort sky gemmer solen sig, og derfor er det bare med at se de fordele, der trods alt også er ved den finanskrise, den vestlige verden netop nu befinder sig i.Det siger en række økonomiske eksperter til Ekstra Bladet.

- Mange ting bliver billigere frem-over: Madvarer, villaer, sommerhuse, benzin, varme, vurderer lektor Finn Østrup, Handelshøjskolen i København.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) kan også få øje på lyspunkterne:

- Hvis man har penge i banken, får man mere ud af det nu, hvor renten er steget. Det bliver også billigere at få håndværkere. Og så vil madvarerne formentlig blive billigere, siger chefanalytiker Jonas Schytz Juul.

Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian, advarer om, at alting er risikabelt lige nu, men derfor kan man godt 'spare' penge:

- Hvis du har en opsparing på under 300.000 kroner, er der mange, der gerne vil have dine penge. Du kan også konvertere dine huslån op og høvle af din restgæld. Det betyder dog, at du kommer til at sidde dyrere i det lige nu og her - og at du skal være modig. For ingen ved, om renten fortsat stiger, siger han til Ekstra Bladet.

Helt unge mennesker kan se frem til et gunstigt ejerboligmarked, vurderer Jonas Schytz Juul, AE.

- Bor man til leje, havde man for kort tid siden næppe råd til hus, men i dag kan det faktisk lade sig gøre, fordi priserne falder, og man kan presse dem endnu længere ned, lyder det.

Lektor Finn Østrup mener ligefrem, at krisen er god for hele familien Danmarks husholdning:

- Vi er tvunget til at vende tilbage til hverdagen efter nogle år, hvor mange har fyret friværdier af og spekuleret i aktier, flexlån og meget andet. Det er godt for hele samfundet, at vi finder tilbage til at tjene penge på at arbejde frem for tilfældige investeringer, siger Finn Østrup til Ekstra Bladet.