Gravhøje pløjes firkantede

De fredede rundbuede gravhøje bliver firkantede, når landmændene pløjer for tæt på med deres store moderne plove.

Ti af landets museer har indgået et samarbejde om at føre et bedre tilsyn med de 30.000 fortidsminder.

Museet for Thy og Vester Hanherred i det nordvestlige Jylland har gennem-gået 300 gravhøje og fundet skader fra pløjning på 40 procent. "Vi kan se, at flere af højene er firkantede med lod-rette sider. Sådan var de altså ikke oprindeligt," siger arkæolog Charlotte Boje Andersen til P4 Midt&Vest.

Hun mener, at de store, moderne landbrugsmaskiner gør det sværere at undgå pløjeskader. Nedlæggelsen af amterne har desuden reduceret tilsynet med gravhøjene, hvorfor 10 museer nu er gået sammen om i løbet af fem år at gennemgå samtlige landets cirka 30.000 fortidsminder.

Holstebro Museum skal syne 5000 fortidsminder - i år er 700 gennemgået, og 30 procent af dem havde pløjeskader.