Nyheder

Folkeafstemning om tronfølgeloven

Danskerne skal til folkeafstemning om en ændring af tronfølgeloven til næste år. Afstemningen skal finde sted sam-tidig med valget til Europaparlamentet den 7. juni næste år. Det oplyser statsministeren. Ændringen af tronføl-gerloven skal sikre, at tronen i frem-tiden overgår til den afdøde regents førstefødte uanset køn.

"Vi vil have ligestilling i det danske samfund, også når det gælder adgang til den danske trone. Det er jo i dag sådan, at drenge går forud for piger. Og der synes vi, at piger skal have ligeret," siger Anders Fogh Rasmussen.

Han peger på, at loven bliver ændret af princip, selvom det ikke er aktuelt i første omgang, da det er kronprinsparrets søn, prins Christian, der står næst i rækken efter sin far, kronprins Frederik.

"Vi synes, det er rigtigt at ændre loven, når det ikke handler om en bestemt person, men når det handler om princippet. Nemlig ligestilling mellem kønnene. Derfor kommer vi med forslaget," siger statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Når tronfølgeloven skal ændres, kræver det, at to Folketing i træk skal stemme ja til forslaget. Derefter skal forslaget til folkeafstemning.

"Ved den afstemning skal der selvfølgelig være et flertal, der siger ja. Og det flertal skal udgøre mindst 40 procent af alle vælgere. Derfor er det vigtigt for os at holde folkeafstemningen samtidig med, at folk alligevel skal ud at stemme. Det er det mest praktiske," siger Anders Fogh Rasmussen om årsagen til at lægge afstemningen samtidig med europaparlamentsvalget.