Nyheder

Mary fik kram af HIV-smittede børn

Kronprinsesse Mary fik i dag en over-vældende varm velkomst, da hun besøgte organisationen Taso, der arbejder med kampen mod hiv/aids i Uganda.

Næppe var hun trådt ind i Tasos børne-have, før hun nærmest blev trukket ned på gulvet af børnene.

En lille pige ved navn Claire var den mest ihærdige, hun knugede sig ganske enkelt fast til kronprinsessens hals.

Under stort set hele besøget i børnehaven sad Mary da også med en arm om et eller flere børn.

Børnene, hvoraf flere er hiv/aidssmittede, opholder sig i Tasos børnehave i dagtimerne, mens deres hivsmittede forældre får rådgivning eller behandling.

1,1 millioner ugandere, heriblandt 100.000 børn under 18 år, skønnes at være smittet med hiv/aids. Det svarer til omkring 6,4 procent af befolkningen.

Og det er i virkeligheden en god nyhed. For 15 år siden var 18 procent smittet. Omkring en million børn i Uganda har mistet en eller begge forældre på grund af sygdommen.

Uganda er imidlertid det land i Afrika, der har haft størst held med at reducere forekomsten af hiv/aids. Og her har Taso, der en landsdækkende organisation, spillet en helt afgørende rolle.

Under besøget på Taso mødtes kronprinsessen med både ansatte og patienter.

En af patienterne fortalte, hvordan hun havde fundet ud af, at hun var blevet smittet, hvordan hun havde grædt, og hvordan hun bagefter havde fundet ud af, at et af hendes børn også var smittet.

Hun fortalte også, hvordan hun gennem Taso har lært om sygdommen og om behovet for at bruge kondom. Hendes mand er ikke smittet.