Rohde gennemhuller Irak-argument

Venstres Jens Rohde erkender nu, at VK-regeringen fejlagtigt brugte Saddam Husseins påståede masseødelæggelses-våben som et væsentligt argument for at gå i krig mod Irak tilbage i 2003, skriver Politiken. Rohde siger:

"Jeg har aldrig mødt et menigt menne-ske uden for Christiansborg, som ikke havde opfattelsen, at masseødelæggel-sesvåben var den centrale grund til krigen. Det må man bare vedstå sig." Dermed underkender han Fogh, som har afvist, at grundlaget for krigsdel-tagelsen havde noget med Saddams på-ståede masseødelæggelsesvåben at gøre.

Ifølge Anders Fogh Rasmussen gik Danmark i krig, fordi den irakiske diktator ikke efterlevede FN's resolutioner om at samarbejde med verdenssamfundet.

Men i en ny bog, ' Vejen til Irak', som beskriver beslutningsprocessen bag Irak-krigen, træder Anders Fogh Rasmussens tidligere politiske ordfører Jens Rohde frem og fastslår, at masseødelæggelsesvåbnene var et helt centralt argument for at sende danske soldater til Irak - også selv om det ikke fremgik af regeringens beslutningsforlag.

Gade afviser pĂĄstand i bog

Rohde påtager sig et personligt ansvar for at have brugt masseødelæggelsesvåbnene som argument, men langer samtidig ud efter udenrigsminister Per Stig Møller (K) og Anders Fogh Rasmussen, som hidtil har afvist, at regeringen har været med til at fremføre masseødelæggelsesvåbnene som en af grundene til at gå i krig i Irak.

"Det var den virkelighed, vi var med til selv at skabe i den måde, vi talte på. Det gælder både statsministeren, udenrigsministeren og mig selv. Alle sammen"," siger Jens Rohde.

I bogen skriver forfatterne Martin Kaae og Jesper Nissen, at forsvarsminister Søren Gade (V) - som ikke var minister i 2003 - erkender, at han selv var med til at give befolkningen indtryk af, at krigen handlede om masseødelæggelsesvåben. En kontroversiel melding, som Søren Gade nu pure afviser.

"Jeg står inde for citaterne, men de er taget ud af en sammenhæng. Det er fri fantasi," siger Søren Gade til Politiken.