Nyheder

Dansk bankkrise værste i Europa

Den danske krise er helt anderledes og meget værre end det, vi ser i resten af Europa. Sådan lyder dommen fra storbanken UBS og kreditvurderingsbureauet Moody's, skriver dagbladet Børsen.

UBS spår flere bankkrak i år. Bolig- og ejendomsboblen er nemlig mere udtalt end i resten af Europa - på nær i Irland. Mens banker i landene omkring os lider af de samme svære problemer med at skaffe likviditet, er de danske banker dobbelt ramt af, at også sikkerheden for lånene smuldrer kraftigt.

Naturligt at boligpriser falder

For i modsætning til andre steder i Europa, hvor det primært er et spørgsmål om tillid, der skal genoprettes, er der reel risiko for at danske banker mister yderligere kvalitet i de aktiver, der danner sikkerhed for lånene i de kommende måneder.

"De danske huspriser er steget helt enormt indtil efteråret 2006, hvor påbegyndelsen af nybyggeri også toppede. Der var så stort et udbud, at det var åbenlyst, at priserne måtte falde drastisk, og det er det vi ser nu. Det er ikke kun et spørgsmål om at skaffe kapital, men om at kvaliteten af de bagvedliggende aktiver - nemlig priserne på ejendommene - falder," siger Andreas Håkansson, der de sidste otte år har dækket det danske bankmarked for UBS, til Børsen.

Chefanalytiker Janne Thomsen fra Moody's i London stemmer i og peger på, at kollapset i Roskilde har givet ridser i lakken og forværret situationen, skriver Børsen