Nyheder

Morfinforbruget stiger

På fire år er forbruget af de såkaldte opioider - stærke smertestillende præparater - steget næsten en femte-del, viser tal fra Lægemiddelstyrelsen.

I 2003 lå forbruget på 31.498 dagsdo-ser, mens der i 2007 blev solgt 37.186 dagsdoser - en stigning på 18 procent.

"Det er en bekymrende tendens. Mange patienter kommer ind i et stort for-brug og har rigtig svært ved at komme ud af det igen," siger overlæge ved Tværfagligt Smertecenter på Rigshos-pitalet Per Sjøgren til Ekstra Bladet.

"Efter nogle år forsvinder medicinens effekt, og så sidder de i saksen," siger han.

Omkring 3 procent af befolkningen eller 150.000 danskere er i behandling med morfinpræparater uden at være cancer-patienter. For mange, især patienter med kroniske smerter af anden årsag, har medicinen slet ingen virkning, advarer Per Sjøgren.

I Aalborg, hvor morfin-forbruget er det højeste i hele landet, er bekymringen også stor.

"Vi er godt klar over, at forbruget er helt ude af proportioner. Derfor gør vi meget for at uddanne vores personale og oplyse om, at morfinpræparater ikke altid er løsningen," forklarer overlæge og leder af smertecentret på Aalborg Sygehus, Anders Schou Olesen.

Ifølge Sundhedsstyrelsens vejledning må læger som udgangspunkt kun udskrive morfin i en kortere periode. Men det er langt fra tilfældet, erkender Anders Schou Olesen.

Ud over afhængighed kan morfin på længere sigt forværre smerterne, give indlæringsvanskeligheder og sløvhed.

I det nye år søsætter Rigshospitalets smertecenter et projekt, som skal nedsætte morfin-forbruget blandt kroniske smertepatienter.