Nyheder

Asiatiske børser åbner med fald

Nikkei-indekset faldt med 1,5 procent, da børshandlen gik i gang i Tokyo i morges, på trods af den amerikanske regerings bestræbelser på at forhindre en finansiel nedsmeltning.

I Sydkorea dykkede aktiekurserne med lidt over tre procent, umiddelbart efter børserne var åbnet.

Dagens kursfald kommer dagen efter, at de asiatiske markeder reagerede posi-tivt på, at den amerikanske central-bank var kommet forsikringsgiganten AIG til undsætning med et lån på 85 milliarder dollar.

På trods af det store lån lykkedes det ikke at skabe ro på finansmarkedet i New York i går, hvor Dow Jones-indekset var faldet 4,09 procent ved lukningen.

Iagttagere sagde, at markedet fortsat var præget af nervøsitet og store forstyrrelser på trods af det store lån fra forbundsbanken. Den nyhed kom tidligt onsdag og skabte håb om nye stigninger på børsen i New York. Men børshandlere henviste til, at der er så mange negative oplysninger i omløb, at det er svært at opretholde troen på, at det værste er overstået.

Ikke afslutningen, men starten på stormen

Den amerikanske storinvestor George Soros siger, at det ikke er afslutningen på en storm.

"Vi har kun lige bevæget os ind i stormen," siger han.

De to tilbageværende af de store Wall Street-investeringsbanker - Goldman Sachs Group Inc. og Morgan Stanley - er fortsat genstand for myndighedernes opmærksomhed.

Hvis bestræbelserne på at redde forsikringsgiganten AIG slår fejl, frygter investorer, at det vil føre til et endnu større finansielt kaos, end det der fulgte efter investeringsbanken Lehman Brothers' kollaps.

"Vi nåede at dukke os for kuglen, men vi ønsker at sikre os, at der er tale om en fuldstændig våbenhvile," siger Jack A. Ablin, investeringschef ved Harris Private Bank.

I går lukkede børserne i Europa efter betydelige kursfald dagen igennem. I London styrtdykkede FTSE 100-indekset 2,25 pct. til 4.912,40 point. Og i Paris faldt CAC 40-indekset 2,14 pct. til 4000,11 point. DAX-indekset i Frankfurt faldt 1,75 pct. til 5860,98 point.