Nyheder

USA: Penge til forsikringsgigant

Den amerikanske centralbank, FED, og det kriseramte forsikringsselskab American International Group (AIG) har indgået en aftale, der redder forsik-ringsgiganten fra konkurs, meddelte centralbanken i nat.

AIG får et lån på 85 milliarder dollar (444 mia. kr.), mod at FED overtager 80 procent af AIG. Det sker for at dæmpe uroen på finansmarkederne efter investeringsbanken Lehman Brothers' kollaps. Hvis AIG ligeledes var bukket under, kunne det have givet store problemer for banker verden over og forværret krisen.

Nødvendigt at komme AIG til undsætning

Højtstående kilder i FED siger til nyhedsbureauet Reuters, at det var nødvendigt for regeringen at komme AIG til undsætning, fordi forsikrings-selskabet gør forretninger med stort set alle andre finans-institutioner på Wall Street og har forsikret værdier for over 88 milliarder dollar, heriblandt store virksomhedslån.

Et kollaps ville derfor have været mere vidtrækkende kompliceret end investeringsbanken Lehman Brothers' krak tidligere på ugen.

"Man vidste, at hvis Lehman krakkede, ville det ikke være verdens undergang," skrev analytiker Michael Lewitt i en kommentar i New York Times tirsdag.

"Men Wall Street er slet ikke i nærheden af at være forberedt på den uvurderlige skade, der ville ske for finanssystemet, hvis AIG kollapsede."

Kollaps ville betyde færre penge til den almindelige amerikaner

FED sagde i en meddelelse, at et AIG-kollaps blandt andet kunne have medført betydeligt højere låne-omkost-ninger, og at den almindelige amerikaner ville have færre penge til rådighed.

Kilder sagde tidligere på aftenen til nyhedsbureauet AP, at der formentlig vil blive foretaget udskiftninger i AIG's ledelse.

Præsident George W. Bush har godkendt lånet til AIG. Han kaldte det et tiltag, der "fremmer stabiliteten på finansmarkederne", lød det i en meddelelse fra Det Hvide Hus.

AIG-aktien tog nogle voldsomme rutsjeture på børsen i New York i går. Den var på et tidspunkt faldet med hele 60 procent, inden den endte på en nedgang på 20 procent, da børsen lukkede.