Nyheder

Bankovertagelser vil accelerere

Vi har ikke set de sidste lokalbanker, som søger en større partner for at overleve i et skrøbeligt finansielt marked. Det mener Per H. Hansen, ekspert i bankkriser, i kølvandet på nyheden om, at Nykredit vil købe Forstædernes Bank samt Handelsbankens overtagelse af Lokalbanken Nordsjælland.

"Det er klassisk, når der er problemer i den finansielle sektor, så vil du se en konsolidering i banksektoren, og det begynder at accelerere nu," siger Per H. Hansen, professor ved Handels-højskolen i København, til Ritzau.

Kniber med likviditet

Baggrunden for, at mindre og mellemstore banker nu for alvor begynder at kigge efter interesserede købere er, at det blot inden for den sidste uge er blevet langt sværere for bankerne at skaffe likviditet.

I sidste uge meldte den tyske erhvervsbank HSH Nordbank, at den smækkede kassen i over for de danske banker.

"Det betyder, at de bliver presset på deres overlevelse. Og i stedet for at prøve at få det til at hænge sammen, hvad der er meget svært i et marked, hvor rygterne florerer hurtigt, vælger bankerne selv at være proaktive og finde en partner, der kan overtage dem," siger Per H. Hansen.

En lære af Roskilde-krak

Han kalder det en lære af Roskilde Bank krakket, at de hårdtpressede banker selv finder en løsning. Samtidig har Peter Schütze, formand for bankernes egen brancheorganisation Finansrådet, også sendt nogle klare signaler til medlemmerne om, at de ikke skal forvente at blive reddet på samme måde som i Roskilde.

"Man kan sagtens også forestille sig, at der også har været et telefonopkald til Nationalbanken og Finanstilsynet. Her vil man nødig ud i en Roskilde-sag en gang til, så meldingen har fra den side nok været, at de selv må finde nogen, der er interesseret i at købe dem," siger Per H. Hansen.

Bankeksperten mener, at konsolideringen i den danske banksektor, hverken er overraskende eller noget negativt tegn.

"Vi får en mere effektiv banksektor, fordi mange af de små spillere ikke har været lige så effektivt som de store, men det forudsætter jo, at fusioner blandt finansvirksomheder fungerer godt," siger Per H. Hansen.