Nyheder

Verdenshave stiger mere end ventet

Vandstanden i verdenshavene vil på sigt muligvis blive endnu højere end beregnet. FN's klimapanel forventer, at den globale vandstand vil stige med 18 til 59 centimeter frem til år 2100. Nu viser nye beregninger imidlertid, at stigningen kan vise sig at være op til otte centimeter højere, skriver den svenske avis Dagens Nyheter.

Et amerikansk forskerhold har konstate-ret, at mere is end beregnet vil løsrive sig fra store gletsjere i Grønland og Antarktis. Det vil betyde en hurtigere afsmeltning af de store isflager pga. varmere verdenshave.

Hvorvidt løsrivelsen af isflagerne skyldes den globale opvarmning er dog fortsat omdiskuteret.

Kender ikke baggrunden for forandringer

"Nogle forskere mener, at det soleklart har med det varmere klima at gøre. Andre mener, at fænomenet burde have indtruffet endnu tidligere, og at årsagen er ukendt. Mens endnu andre mener, at det beror på forandringer i den zone, hvor isen kommer i kontakt med havet. Man ved altså ikke med sikkerhed, hvad der er baggrunden for denne forandring," siger Per Holmlund, professor i glaciologi ved Stockholms Universitet.