Nyheder

Aaen: Socialhjælp til spekulanter

Finansudvalgets godkendelse af likvidi-tetsgarantien i forbindelse med Natio-nalbankens overtagelse af Roskilde Bank, er stærk kritisabel, mener Enhedslistens Frank Aaen.

"Der er indskydere med helt op til 1,3 milliarder kroner i banken. 75 procent af hele beløbet ligger på folk, der har skudt mere end 10 millioner ind ind i banken. Det her går ikke ud på at redde småsparerne i Roskilde, det går ud på at give socialhjælp til spe-kulanter," siger Frank Aaen, der som den eneste medlem af Finansudvalget stemte mod garantien.

Kæmperabat til banksektoren

Loven om Indskydergarantifonden med dækning på op til 300.000 kroner per konto er sat ud af kraft i forbindelse med krakket i Roskilde Bank. Nationalbanken og regeringen valgte en anden konstruktion, fordi det efter Nationalbankens skøn kunne gå ud over den finansielle stabilitet. Branchens eget Private Beredskab har stillet 750 millioner kroner.

"Banksektoren har fået en kæmperabat på milliarder af kroner, fordi det er skatteyderne, der betaler i stedet for. Det skaber ikke stabilitet, men kan blive det modsatte, når staten går ind hver gang, det går galt," siger Frank Aaen.

Ude på et sidespor

Han mener, at økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) er ude på et sidespor, når han taler om finansiel stabilitet.

Det her går ikke ud på at redde småsparerne i Roskilde, det går ud på at give socialhjælp til spekulanter

Frank Aaen

"Kreditvurderingsfirmaet Standard and Poors har været ude at sige, at det ikke har noget på sig. De danske banker er så velkonsoliderede, at de kan låne på sædvanlige vilkår, uanset om vi havde haft krakket i Roskilde Bank eller ej. Det store låneunderskud overfor udlandet, som ministeren taler om, er fordi storbanker som Danske Bank har store lån i udlandet. Men Danske Bank bliver ikke vurderet ud fra, om Roskilde Bank er gået ned," siger Frank Aaen.