Nyheder

Nordpolen isfri for første gang i 125.000 år

For første gang i 125.000 år er der isfrit omkring Nordpolen. Det bekræfter den danske ekspedition Polar Passage 2000 over for nyhedsmagasinet Ingeniøren. Ekspeditionen er i området lige nu. Med isfrit menes der, at både Nordvestpassagen og Nordøst-passagen er sejlbare på samme tid.

Ekspeditionen er tæt på at have sejlet hele vejen rundt om Nordpolen, men er kommet i problemer i de høje bølger i området, der er opstået fordi, isen er væk.

"Her hvor vi står lige nu, er der ingen havis. Der er pænt store bølger, 2-3 meter høje, og det er noget helt nyt, som de lokale ikke har set før. Det betyder, at der er et stort, åbent hav omkring os," siger ekspeditionsleder Anders Bilgram til Ingeniøren. Ekspeditionen er lige nu på en russisk vejrstation omkring 1400 kilometer fra Nordpolen.

Bjørne uden is under poterne

Ekspeditionen har navn efter det år, hvor den drog af sted første gang. Hvert år har den sejlet én etape. Ekspeditionen mangler stadig over 2000 kilometer for at nå hele vejen omkring Nordpolen. Men det er ikke sikkert, den når det, før isen begynder at fryse igen om få uger.

Nordvestpassagen

Nordvestpassagengår imellem Atlanterhavet og Stillehavet langs Nordamerikas nordlige kyst.

Nordøstpassagengår mellem Rusland og Alaska.

Konsekvenserne af isens forsvinden er til at tage at føle på for især én gruppe af pattedyr, nemlig isbjørnene.

"Vi så for et par dage siden en isbjørn på en ø, hvor den kun kunne spise grønne blade og måske en lemming. Det er jo ikke bjørnemad, men uden is kan den ikke jage sæler. Her på vejrstationen er der pludselig også kommet isbjørne. Stationslederen var ved at støde ind i to, der var inde mellem husene, forleden dag. De er sultne og meget farlige. Vi går ikke uden for en dør uden skydevåben," siger Anders Bilgram til Ingeniøren.

Vi så for et par dage siden en isbjørn på en ø, hvor den kun kunne spise grønne blade og måske en lemming. Det er jo ikke bjørnemad

Anders Bilgram, ekspeditionsleder

Landet, der aldrig smelter, smelter

For to uger siden kunne en helikopter filme et hidtil uset fænomen ud for Alaska. Ni isbjørne, der svømmede på det åbne hav, fordi isen var væk. Der var mere end 500 kilometer til området, hvor isen havde trukket sig tilbage.

Et eksempel mere: For fire uger siden måtte turister evakueres fra nationalparken "Auyuittuq" på Baffin Island på grund af en smeltet gletsjer forårsagede oversvømmelse. Paradoksalt nok betyder Auyuittuq "Landet, der aldrig smelter".

Om ekspeditionen...

Oprindeligt var ekspeditionens formål at sætte fokus på de opdagelsesrejsende, som i tidens løb har gæstet Nordpolen, og på de oprindelige befolkninger, som stadig bor i området.

Ekspeditionens medlemmmer er Anders Bilgram, Ole Jørgen Hammeken, Frederik Solbjerg Lynge og russeren Sergej.

Kilde: www.ing.dk

Men for første gang i 125.000 år - længere end menneskehedens historie - er der isfrit i både Nordvestpassagen og Nordøstpassagen på samme tid. Indtil for nylig var de begge blokeret af is, og det havde de været siden begyndelsen af den sidste istid.

Du kan læse meget mere ved at besøge www.ing.dk, hvor ekspeditionen blandt andet blogger. Her kan du også læse mere om selve ekspeditionen.